Burgemeester Posthumus eerde helden 31 jaar na dato

Foto: Fotopersbureau Theo Annes

Wat was de beweegreden? Je redders 31 jaar na dato nog eens laten eren op het gemeentehuis. Of nog een ander?

Burgemeester Posthumus heeft afgelopen donderdag 12 oktober een tweetal redders  geeerd, 31 jaar na hun heldendaad. De heer Hensbergen overleefde in 1986 een ongeluk op de A7 door snel handelen van zijn redders. De heer Van der Meer (ondertussen overleden) en de heer Wals wisten de heer Hensbergen uit de brandende auto te bevrijden, met gevaar voor eigen leven. Met het eerbetoon dankt de heer Hensbergen hen na 31 jaar.

Jaren en vele operaties later heeft de heer Hensbergen het initiatief genomen om zijn redders te bedanken en te ontmoeten. Dit gebeurt op donderdagmiddag 12 oktober in het gemeentehuis van Koggenland in bijzijn van de drie families, omdat het voor allen veel impact heeft gehad. De Stichting Carnegie Heldenfonds heeft besloten de redders een zilveren medaille toe te kennen. De heer Van der Meer is inmiddels overleden. Zijn vrouw neemt de onderscheiding in ontvangst. Ook burgemeester Streng van buurgemeente Medemblik is aanwezig, omdat de redders uit Midwoud en Zwaagdijk komen. Namens de Stichting komt de heer Sneep uitleg geven over de medailles en de stichting.

Redding

Op 12 december 1986 was het erg mistig met zicht van maar 50 meter. Een vrachtauto reed met 120 km per uur in op een stilstaande/langzaam rijdende file door eerdere aanrijdingen. Verschillende auto’s werden daarbij geraakt, maar de auto van de heer Hensbergen vatte vlam. Hij zat klem en kon er niet uitkomen. Door alert en snel handelen wisten de heren Wals en Van der Meer met gevaar voor eigen leven, de zeer verbrande heer Hensbergen uit de auto te redden.

Carnegie onderscheiding

Het Nederlandse Stichting Carnegie Heldenfonds (1911) reikt onderscheidingen en beloningen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven iemands leven hebben gered of dat geprobeerd hebben te doen.

Lees ook :

Achtergrondinformatie : Het ongeval en de redding 31 jaar na dato.