Het ongeval en de redding

Extra achtergrondinformatie over de toedracht van het ongeval en de redding.

Ongeval

Datum 12 december 1986 > Op de rijksweg 7 thv hectometerpaal 29,1 Berkhout, net voorbij afslag Alkmaar/Avenhorn (toenmalig gemeente Wester-Koggenland), richting noorden (Amsterdam > Leeuwarden). Omstreeks 18:00 uur, rond zonsondergang tijdens dichte mist met zicht van 50 tot 75 meter met een nat/vochtig wegdek en geen openbare verlichting.

Er was een stilstaande/langzaamrijdende file door eerdere aanrijdingen in de mist. De vrachtwagen rijdt door te grote snelheid op de rechterbaan in op een auto en schiet dan door naar de linker weghelft waardoor de auto van de heer Hensbergen van achteren wordt aangereden. De auto botst op zijn beurt op zijn voorganger en vat meteen vlam. Er bleken uiteindelijk negen voertuigen bij het ongeval betrokken te zijn, mede door het doorschieten na de klappen van de botsingen en het kijken naar het ontstane ongeval.

De redding

De heer van de Meer was als eerste ter plaatse bij de brandende auto die dwars over de linkerhelft stond en heeft met zijn brandblusser het vuur proberen te doven. De heer Wals kwam er snel bij en heeft de vrachtwagenchauffeur gesommeerd de vrachtauto naar achteren te rijden en heeft ook met zijn brandblusser gepoogd het vuur te doven. Er waren meerdere personen uitgestapt, zij stonden te kijken. Samen met de heer Wals heeft hij de bestuurder uit de brandende auto weten te halen. De redders hebben hierbij zelf gevaar gelopen, ook gezien het feit dat zij in de dichte mist op de Rijksweg liepen in een ravage, met de mogelijkheid dat er nog meer auto’s op hen in kon rijden.

Terug naar hoofdartikel.