Waar gaat het Sleepwet Referendum eigenlijk over?

Foto: sleepwet-voor-of-tegen.nl/

Woensdag 21 maart is de laatste kans om in een extra democratisch recht het kabinet onze mening te laten weten. Willen wij meelezers in onze emails en andere digitale bestanden? Hieronder volgen de standpunten van zowel de voorstanders als van de tegenstanders, zodat een zo objectief mogelijk oordeel gegeven kan worden. Houd ook in gedachten dat wij als gebruiker van de moderne technieken zelf ook niet altijd even secuur omgaan met onze privacygevoelige gegevens.

De bedoeling van het kabinet is ook om zo goed mogelijk onze veiligheid te kunnen waarborgen voor wat betreft het terrorisme.

Kernvraag Referendum Sleepwet is : willen wij dat geheime dienst onze e-mails meeleest

Het gaat ook om een referendum over de Sleepwet , ook wel bekend als Aftapwet, maar officieel de Wet op de Inlichtingen- en Informatiediensten (Wiv). Dit is in elk geval een extra mogelijkheid om een tegengeluid te laten horen bij het Kabinet. Het is de laatste keer dat er een Referendum gehouden zal worden in Nederland. Een kabinet dat beweert de democratie een warm hart toe te dragen heeft die beweren te niet gedaan door de Referendumwet per 1 april 2018 af te schaffen. Wat staat ons als Nederlanders nog meer te wachten? Nederland kan nu woensdag 21 maart 2018 nog even tegengas geven middels een Referendum. Het kabinet luistert niet naar de  burgers, maar wil wel alles weten van de burgers. Kernvraag is of wij willen dat de geheime dienst altijd in onze digitale gegevens mag mee kijken.

Het gaat hier om een wettelijke toestemming aan de AIVD, de Nederlandse geheime dienst, om in al onze digitale gegevens te mogen rondstruinen. Zgn. om terroisme tegen te kunnen gaan. Ook mag onze informatie op grond van deze wet gedeeld worden met buitenlandse mogendheden, als die van Poetin en Erdoghan.

Voorstanders Sleepwet

Uiteraard staat ons kabinet volledig achter de invoering van de wijzigingen in de Wiv. En natuurlijk zijn ook de AIVD en de MIVD voorstanders van de sleepwet. Welke argumenten hanteren zij?

  • De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) zorgt voor betere en meer uitgebreide toegang tot (bekabelde) communicatiekanalen voor veiligheidsdiensten.
  • De Wiv 2017 maakt het aftappen beter mogelijk voor AIVD en MIVD, waarbij ministers toestemming moeten geven voor taps en  een toezichtcommissie wordt ingesteld om te waken over toepassing van taps.
  • Met de betere bevoegdheden kunnenAIVD en MIVD beter toezicht houden op online-communicatie van bepaalde groeperingen die een mogelijke terreurdreiging vormen
  • De toezichtcommissie bewaakt ook de privacy van (onschuldige) burgers.
  • Als ‘de diensten’ willen handelen op basis van in het sleepnet opgevangen informatie, hebben zij toestemming nodig van onafhankelijke rechters, die over de rechtmatigheid van de gegevens-afvang beschikken.

Tegenstanders Sleepwet

Arjen Lubach heeft de Sleepwet op legendarische wijze aan de kaak gesteld. In zijn programma Zondag Met Lubach besteedde hij maar liefst 13 minuten aan de zin en onzin van de Sleepwet. Om tot de conclusie te komen dat het eigenlijk geen fijne wet is. Zie de uitzending terug op YouTube om zelf zijn redenatie te volgen en te doorgronden. https://www.youtube.com/watch?v=plLyjO0Qt7k
Politieke partijen Natuurlijk zijn de coalitiepartners van het vorige en huidige kabinet voor de wet. Hoewel?
  • Hoe denkt de PvdA er over nu deze partij in de oppositie zit?
  • De Sleepwet kwam uit de koker van de toenmalige PVDA-minister Plasterk, maar zijn partij neemt nu afstand met een neutrale positie.
  • En wat was de houding van D66 in februari 2017 toen het wijzigingsvoorstel van de Wiv in de Tweede Kamer ter stemming kwam? Uitgesproken tegen! D66-kamerlid  Kees Verhoeven heeft in de aanloop daar naartoe maar liefst 20 amendementen ingediend op de wetswijzigingen, maar die sneuvelden allemaal.
  • Ook tegen de Wiv zijn de SP, GroenLinks, PvdD en de voorlopers van DENK.

Veel maatschappelijke organisaties en kleine providers zijn tegen de invoering van de Wiv. en voeren de tegenstanders aan

  1. Bits of Freedom,
  2. Free Press Unlimited en
  3. Internet Society Nederland
  4. Stichting Privacy First en
  5. Stichting Comité van Waakzaamheid
  6. SP
  7. PvdD
  8. de Jonge Socialisten in de PvdA
  9. Piratenpartij
De organisaties 1 t/m 5 voeren campagne in de aanloop naar het referendum op 21 maart. Zie hun uitgebreide website www.geensleepnet.net .
Laat ook meewegen in het stemhokje op woensdag dat nu dit kabinet er nog integer mee om kan gaan, maar hoe zit dat met de opeenvolgende toekomstige kabinetten? Gaan die kabinetten er ook altijd op een juiste manier mee om?
In juni 2017 bleken dezelfde stemverhoudingen in de Eerste Kamer, waardoor de Wiv 2017 ook daar werd aangenomen.
Zie hier de wet, de amendementen en de stemmingsuitslagen