Week van de Teek: 3 tot en met 7 april 2017

Dit kleine beestje is de boosdoener.
Dit kleine beestje is de boosdoener.
Foto: Wikimedia Commoms

Pas op voor tekenbeten. De lente is niet alleen lekker genieten van warme dagen. Het is ook een periode waarin je moet oppassen voor een heel klein beestje, de teek.

Week van de Teek

De Week van de Teek wordt daarom jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties.

Ben je gebeten door een teek dan is het zaak je zo spoedig mogelijk bij je huisarts te melden. Doe je dat niet, dan kun je later tal van klachten van uiteenlopende aard gaan krijgen.

Hoe herken je tekenbeten?

Tekenbeet
Een grote rode vlek of ring is het kenmerk van een tekenbeet.

Een tekenbeet herken je door een grote rode vlek of rode ring op je huid. Je doet ze op bij het werken in de tuin of bij buitenactiviteiten.

Werkenden in de agrarische en groene sectoren spelen een belangrijke rol. Dat is dan in de totstandkoming en het in stand houden van groene recreatieplekken en -gebieden als tuinen, parken, bos en natuurgebieden.

Of u nu beroepsmatig in het groen komt of als recreant van de natuur geniet, u doet er goed aan om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet. De ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier en mens.

Grote rode kring

De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten na een tekenbeet. Ook als er een klein rood plekje ontstaat, is er geen reden voor paniek.

Maar als na een tekenbeet een rode cirkel ontstaat rond de plaats van de beet of wanneer er andere gezondheidsklachten, zoals griepachtige verschijnselen, heftige pijn aan een arm of been, pijnlijke, gezwollen gewrichten of de neiging tot flauwvallen ontstaan, dan moet je direct contact opnemen met de huisarts. Een beet in combinatie met een grote rode kring betekent vrijwel zeker Lyme.

Naar je huisarts gaan is nodig, omdat hij je de beste behandeling kan voorschrijven. Probeer altijd de datum van de beet te noteren en die aan de huisarts door te geven. De behandeling van de ziekte van Lyme bestaat uit een antibioticakuur van 2 tot maximaal 4 weken, en zou in vrijwel alle gevallen tot genezing moeten leiden.

Ernstige gevolgen

De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben als je er niet op tijd bij bent. In een vergevorderd stadium kan de ziekte aanleiding geven tot ernstige complicaties. Een vergevorderd stadium is als de bacterie via de bloedbaan je organen is binnengedrongen. Een tekenbeet kan diverse gevolgen hebben, zoals:

  • verschillende aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals hersenvliesontsteking, hersenzenuwontsteking en ruggenmergzenuwontsteking;
  • gewrichtsaandoeningen en hartaandoeningen, zoals een hartritmestoornissen;
  • huidaandoeningen.

Een onbehandelde infectie kan chronisch worden. De klachten kunnen langdurig zijn en wisselend voorkomen. De ene fase verminderen de klachten, de andere fase verergeren ze.

Tekenlepel

Tekenbeten
Klein lepeltje is handige tool.

De tekenlepel is een briljant product om teken mee te verwijderen. Het ziet er uit als een plastic lepel met een inkeping in de bolling van de lepel. Je houdt de lepel met de bolle kant naar de huid toe en schuift de inkeping om de teek. Door te schuiven verwijder je snel en gemakkelijk de teek uit de huid. Te gebruiken bij zowel mensen als dieren!

De tekenlepel is wereldwijd gepatenteerd, deze lepel is van het originele Amerikaanse merk TICKED OFF™.