Burgemeester Posthumus feliciteert diamanten bruidspaar

Het 60-jarige bruidspaar Jan de Goede en Wil Planken.
Het 60-jarige bruidspaar Jan de Goede en Wil Planken.
Foto: Johan Joost van Daalen

Burgemeester Posthumus van Koggenland feliciteerde gisteren het diamanten bruidspaar Jan de Vroede en Wil Planken met hun 60-jarige bruiloft.

Het echtpaar trouwde in 1956, de bruid komt oorspronkelijk uit Kampen en de bruidegom uit Amsterdam. Nu wonen ze in Avenhorn (Koggenland) in een moderne flat met mooi uitzicht en net niet met de ijsbaan de Westfries (Hoorn) in het vizier.

BN´ers als klanten

Jan de Vroede had een schoenmakerij bij de Amsterdamse Pijp. Buitenveldert, de wijk van Joop den Uyl, had hij in zijn rayon. Den Uyl kwam dan ook bij hem als klant. Ook de opa van de huidige minister van Sociale Zaken Asscher.

IJshockey

Jan de Vroede is een liefhebber van ijshockey en de karaktervorming van die sport heeft hij ook op zijn zoon en dochter overgedragen.

Apollohal

De Apollohal was de voorloper van de latere Jaap Edenbaan. In 1935 werd in de tijd van Anne Frank de eerste ijsbaan van Londen verplaatst naar Amsterdam. Daar vonden toen eerst de ijshockeywedstrijden plaats. Later werd dat de Jaap Edenbaan, zo halverwege de jaren zeventig.

De Apollohal werd vanaf 1961 opgevolgd door de Jaap Edenbaan. Toen de derde ijsbaan van de wereld. Op deze ijsbaan zou Jan de Vroede als schoenmaker de kniebeschermers van de keepers zelfs rondom de wedstrijden gaan repareren. Dat leverde hem vrijkaarten op voor hem en zijn zoon.