Jan en Annie Feld-Knol 60 jaar getrouwd

Foto: Johan Joost van Daalen

Het Spierdijker echtpaar Jan en Annie Feld-Knol is op 1 september als in diamant geslepen. Zij zijn 60 jaar getrouwd. Een dag eerder kwam burgemeester Posthumus van Koggenland het diamanten echtpaar feliciteren met dit heugelijke feit. Koggenland Nieuws was erbij.

Jan Feld is in 1930 in Spierdijk ter wereld gekomen aan de Zuid-Spierdijkerweg nr. 32, tegenwoordig heeft zijn geboortehuis nummer 62. Vanaf hun trouwen zijn zij daar aan de overkant komen wonen in een gemeentewoning wat zij konden huren. Hun hele trouwen zijn zij daar blijven wonen.

Zijn vrouw Annie Knol heeft in 1932 in Zwaag het levenslicht voor het eerst aanschouwd. In de jaren vijftig hebben zij elkaar op een paar dansavonden tijdens kermissen ontmoet. In 1956 zijn zij op een mooie zonnige dag in Zwaag getrouwd.

Boeren hadden pramen en tuinders motorvlets

Jan Feld is een zoon van een akkerbouwer en zelf had hij vanaf hun huwelijk zijn land in de Berkhouter polder. Elke dag voer hij met twee motorvlets heen-en-weer. Hij verbouwde er bieten, uien en eigenlijk alle groenten. Later kwamen daar ook bollen bij. Hij deed zelf de uitspraak ¨boeren hadden pramen en tuinders motorvlets¨. De oogst bracht hij naar Avenhorn/de Goorn waar de lading door beurtschippers werd overgenomen.

Ook is Jan Feld nog werfbaas geweest bij de toenmalige gemeente.

Echtpaar Feld-Knol had vruchtbaar huwelijk

Het echtpaar heeft 5 kinderen gekregen en later hebben hun zij hun ouders voorzien van 7 kleinkinderen en kwam er nog 1 achterkleinkind bij.

In 1981 werd de akkerbouwer geplaagd met een brand in zijn schuur. Dat was het moment om het bedrijf te gaan moderniseren. Nog 11 jaar heeft hij na de brand zijn bedrijf voortgezet. In 1992 is hij gestopt met werken. Inmiddels kan hij volgend jaar bij gezondheid en leven zijn 25e pensioensjaar kunnen vieren.

Op de vraag wat hun geheim is om het zolang met elkaar uit te kunnen houden in zo´n goede gezondheid als zij nu hebben, antwoordden zij beiden gewoon eten, niet te weinig en niet teveel. ¨Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!¨