Dag van de Darmkanker groot succes

Deze envelop ontvangen 55-plussers regelmatig. Waarom? Kom naar de Info avond in Alkmaar.
Deze envelop ontvangen 55-plussers regelmatig. Waarom? Kom naar de Info avond in Alkmaar.
Foto: Johan Joost van Daalen

Regelmatig vallen de bekende paarse enveloppen bij verschillende mensen op de deurmat. Een tip voor de ontvanger om een monster van de ontlasting terug te sturen. Het onderzoekje is helemaal gratis. Deze week is de Dag van de Darmkanker.

Reden voor Koggenland.nieuws.nl om eens contact te zoeken met de Darmstichting. De brug is de Dag van de Darmkanker. De redacteur van uw regionale nieuwsmedium in Koggenland sprak met Theo Elzinga van de patiëntenorganisatie.

Theo Elzinga vertelde in het gesprek dat het doel van de patientenorganisatie van de Nederlandse Federatie Darmkankeronderzoek is mensen te begeleiden die te horen hebben gekregen dat zij darmkanker hebben. De vraag hoe er mee om te gaan staat dan centraal. Darmkanker ontstaat in de slokdram, darm, maag en ook in de alvleesklier. Vrijwillige onderzoekers hebben inmiddels nieuwe medicijnen ontdekt. Daar krijgen zij subsidies voor van het ministerie. Het initiatief ligt in dit geval eens niet bij de markt, maar bij de overheid.

“Alleen lijkt het wel alsof mensen de onderzoeken moe zijn”, zo zegt Theo Elzinga ook. “De laatste tijd vallen de kosteloze paarse enveloppen bij de mensen op de deurmat. Bloed in de ontlasting betekent een kleine kans om kanker te hebben. Het kunnen ook aambeien zijn. Zo kunnen op termijn 2400 levens gered worden. Het enigste is om even een monster van de eigen ontlasting retour te zenden.”

Geschiedenis Dag van de Darmkanker

Op 28 februari 2015 organiseerde Leven met darmkanker een landelijke dag met als thema “Darmkanker, je staat er niet alleen voor!”. Op deze dag werden er door Prof. Hans de Wilt, chirurg, Dr. Sandra Rademaker, medisch oncoloog en Drs. Christine Boers van Impaqt Foundation mooie presentaties gegeven over (en de gevolgen van) darmkanker in de breedste zin van het woord. Deze dag was georganiseerd in het prachtige pand van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Als gebruikelijk was er veel ruimte voor het stellen van individuele vragen. De ronde tafeldiscussie met de deelnemers  onder de titel ‘Wat gaat goed, wat kan beter’ was een bijzonder geanimeerd onderdeel van het programma. Lotgenotencontact in optima forma.
Vanaf 2016 nam de Darmkankerstichting zich voor om te streven naar drie landelijke dagen per jaar. Lotgenoten konden elkaar zo gemakkelijk ontmoeten.

Hoe verder met Darmkanker?

Centrale vraag waar de stichting zich mee bezig houdt is hoe verder om te gaan met darmkanker. Het is één van de meest voorkomende soorten kanker. Elk jaar krijgen meer dan 15.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben.
De kanker ontstaat meestal uit een darmpoliep, een goedaardig bultje aan de binnenkant van de darm. Veel mensen die ouder zijn dan vijftig hebben zulke poliepen. De meeste blijven gewoon goedaardig. Sommige poliepen groeien echter uit tot een darmtumor. Dit proces kan jaren duren. Darmtumoren kunnen in het hele darmkanaal voorkomen. Meer dan de helft ontstaat echter in het laatste gedeelte van de dikke darm of in de endeldarm. Afhankelijk van de plaats van de tumor spreken we van dunnedarmkanker, dikkedarmkanker, endeldarmkanker en een zeldzame vorm: blindedarmkanker.

Uitzaaiingen darmkanker

Dag van de Darmkanker
Voorbeeld van een darmkamer.

Als de tumor de kans krijgt om door te groeien, kunnen tumorcellen losraken en uitgroeien tot nieuwe tumoren. De losgeraakte tumorcellen worden uitzaaiingen of metastasen genoemd. De meeste uitzaaiingen bij darmkanker zijn te vinden in de lever, de longen of de botten, maar er komen ook uitzaaiingen in de lymfeklieren en het buikvlies voor. Dat uitzaaiingen vooral in de lever en de longen te vinden zijn heeft te maken met de bloedafvoer vanuit de darmen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker – ook wel de poeptest genoemd – richt zich op het opsporen van kanker aan de dikke darm. Met dit onderzoek kunnen naar schatting op termijn jaarlijks 2400 levens worden gered. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is stapsgewijs ingevoerd vanaf januari 2014. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Bevolkingsonderzoek darmkanker.

Bekijk voor gesprekken met patiënten en ervaringsdeskundigen ook onze videoserie Leven met darmkanker.

Dus wanneer u een paarse enveloppe op de deurmat of bij u in de brievenbox aantreft dan weet u nu wat er mee te doen. De overheid wil u alleen maar helpen in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken of u ook de gevreesde ziekte heeft.