Gang van zaken De WOZ-waarde bepalen

Foto: gemeente Koggenland

WOZ-waardeUkunt via het gemeentelijk WOZ-portaal de taxatie- en aanslaggegevens van uw woning inzien. Hier kunt u digitaal bezwaar maken als u het niet eens bent met de WOZ-waarde of de aanslag onroerendezaakbelasting (OZB).

WOZ-portaal voor inwoners     WOZ-portaal voor bedrijven

Online taxatieverslag of bezwaar maken? We helpen u graag. De gemeente wil, net als u, dat de WOZ-waarde klopt. Als blijkt dat er een fout is gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde dan past de gemeente deze kosteloos aan.

Heeft u bij het invullen van uw bezwaar hulp nodig of heeft u andere vragen? Neemt u dan contact op met de balie Belastingen. Wij leggen u graag uit hoe wij tot de WOZ-waarde zijn gekomen en u kunt toelichten waarom u de WOZ-waarde te hoog vindt. De balie Belastingen is bereikbaar op het telefoonnummer (0229) 54 83 14 of tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Bezwaar tegen de overige gemeentelijke belastingen kunt u indienen via www.koggenland.nl/bezwaar.

Let op

Het gebruik van het WOZ-portaal is alleen mogelijk voor degene op wie de aanslag is tenaamgesteld en

Op basis van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) bepaalt de gemeente jaarlijks de waarde van alle onroerende zaken in haar gemeente. Onroerende zaken zijn woningen, bedrijfspanden en onbebouwde stukken grond. De WOZ-waarde van uw woning is door de gemeente bepaald naar de waarde die uw woning had op 1 januari 2016. Deze datum is de waardepeildatum en ligt een jaar vóór het belastingjaar 2017..

Marktwaarde en WOZ-waarde

De marktwaarde is het uitgangspunt voor de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is daarmee een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs op de waardepeildatum 1 januari 2016..

Veel eigenaren van woningen zijn benieuwd naar het verschil van de nieuwe WOZ-waarde ten opzichte van de vorige en ten opzichte van de gemiddelde waardeontwikkeling.

 

Bestaande koopwoningen waren in december 6,7 procent duurder dan in december 2015. Dat is de hoogste prijsstijging na mei 2002. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Dit is een gemiddelde stijging van alle woningen in Noord-Holland, in individuele gevallen kan het percentage (sterk) afwijken van het gemiddelde in onze gemeente, zo komt het voor dat als gevolg van een verkoop in de directe omgeving van uw woning, de waarde van uw woning behoorlijk kan afwijken ten opzichte van de gemiddelde stijging.

WOZ-waardeloket

Het waardeloket biedt u de mogelijkheid de WOZ-waarde van woningen te raadplegen. Het waardeloket is bedoeld voor het individueel raadplegen van afzonderlijke woningen. Meer informatie via www.wozwaardeloket.nl.

 

De OZB-aanslag wordt berekend naar een percentage van de waarde van de onroerende zaak. Tarieven OZB 2017.

eigenarenbelasting woning 0,0936%
eigenarenbelasting niet-woning 0,1353%
gebruikersbelasting niet-woningen 0,1109%

 

Lees ook :
Hondenbelasting

Afvalstoffenheffing

Rioolheffing

Forenzenbelasting

Bezwaar maken