Diabetesonderzoek bekroond met Foreestprijs

VLNR : Yvonne Krul, Bas Fransen, Nathalie Bakker ontvangen de aanmoedigingsprijs.
VLNR : Yvonne Krul, Bas Fransen, Nathalie Bakker ontvangen de aanmoedigingsprijs.
Foto: NWZ

Patiënten met diabetes type 2 hebben geen baat bij een extra dosis vitamine D. Dat concludeert Yvonne Krul-Poel van Noordwest Ziekenhuisgroep in een artikel dat gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift Diabetes Care. Dit onderzoek is nu bekroond met de Pieter van Foreest publicatieprijs 2016.

Vitamine D draagt bij aan sterke botten, maar er worden de laatste jaren méér gunstige effecten aan toegeschreven. Zo heeft vitamine D een ontstekingsremmende waarde en daarom zou het wellicht kunnen bijdragen aan betere glucosewaarden bij diabetespatiënten. Yvonne Krul-Poel, die in opleiding is tot internist, deed grondig onderzoek onder een grote patiëntengroep uit de regio Noord-Holland-Noord, maar vond geen enkel bewijs voor deze veronderstelling.

Yvonne Krul was samen met twee collega’s genomineerd voor de publicatieprijs. Tijdens de wetenschapsdag op 13 oktober in Alkmaar mochten zij alle drie in vijftien minuten hun onderzoek presenteren.

Bas Fransen, die in opleiding is tot orthopedisch chirurg, onderzocht twee typen totale-knieprotheses. Hij kwam tot de conclusie dat ze beide goede resultaten geven, maar dat de zogeheten ‘fixed bearing’ een langere levensduur kent. Om die reden wordt binnen Noordwest nu alleen nog dit type gebruikt.

Nathalie Bakker, arts-onderzoeker chirurgie, deed onderzoek naar naadlekkage bij patiënten die geopereerd zijn wegens darmkanker. Ze ontdekte dat het gebruik van bepaalde pijnstillers (zoals diclofenac) na de operatie het risico op naadlekkage vergroot. Deze middelen worden daarom in Noordwest niet meer in deze situatie gegeven.

De Pieter van Foreest aanmoedigingsprijs, bestemd voor een veelbelovende jonge onderzoeker, werd toegekend aan Anja Kroon, die in opleiding is tot spoedeisende hulp-arts. Zij doet onderzoek naar letsel na ongevallen met elektrische fietsen.

Grote rol jonge onderzoekers

Jonge onderzoekers spelen een grote rol binnen Noordwest Ziekenhuisgroep. Bij maar liefst negentig procent van de zelf opgezette studies zijn onderzoekers jonger dan 35 jaar betrokken. Er lopen momenteel 27 van dergelijke studies binnen Noordwest. Interne geneeskunde heeft daar met vijf zelf geïnitieerde onderzoeken het grootste aandeel in, direct gevolgd door chirurgie en longziekten met beide vier onderzoeken.

In 2015 verschenen veertig wetenschappelijke publicaties met een Noordwest-medewerker als eerste auteur. Dit betrof in 29 gevallen een jonge onderzoeker.

Stimulans voor wetenschappelijk onderzoek

De Pieter van Foreest wetenschapsprijzen zijn vernoemd naar de Alkmaarse geneesheer Pieter van Foreest (1521-1597) en zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen Noordwest Ziekenhuisgroep. De publicatieprijs werd dit jaar voor de 26ste keer uitgereikt.