Nul op de meter bevordert verduurzaming

Foto: Kennisbits.nl

Verduurzaming is hot en zeker in de tijd waarin de woningverkopen weer hand-over-hand toenemen. Tegelijk is de vraag naar woningen zo groot dat er zelfs bijgebouwd zal moeten worden. Gelijktijdig zijn er internationaal in Parijs afspraken gemaakt over de Co2-uitstoot.

Verduurzaming internationaal afgesproken

In het ´Akkoord van Parijs´ wordt de bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument vastgelegd. De 55 deelnemende landen hebben afgesproken dat als doelstelling te gebruiken en dat te bereiken door het Co2-gehalte in de lucht te verminderen. Dat kan onder andere en niet in de laatste plaats door het verminderen van de uitstoot die huishoudens hebben. Duurzame bouw van woningen is daarbij een duidelijke pre.

Tijd voor nieuwe initiatieven

Duurzaam Gebouwd is zo´n nieuw initiatief wat beslist aan zal slaan in een tijd waarin het ook steeds vaker neerkomt op inventiviteit. Deze initiatiefnemers willen iedereen die iets met duurzaam bouwen te maken heeft stimuleren tot het doorontwikkeling ervan. ´Duurzaamgebouwd´ is een kennisplatform voor bewoners, woningcorporaties, hypotheekbanken, makelaars, bouwmaatschappijen, etc..

Inmiddels hebben 12 partijen een NoM-keur ontvangen, doordat de bewoner van een huis van grote invloed is op het daadwerkelijke energieverbruik. Het plan ligt er om in 2020 ruim 100.000 NoM-woningen te bereiken. Voor woningcorporaties zijn betaalbaarheid en financiering de belangrijkste pijlers. Ruim 133.000 woningen zijn zeer geschikt voor ´Nul op de Meter´.

Wat is een nul-op-de-meter?

Een nul-op-de-meter (NOM) woning is een woning waarin net zoveel energie wordt opgewekt (door zon, wind of warmtepompen) als verbruikt, gemiddeld genomen over een jaar tijd.

Renovatie naar nul-op-de-meter betekent een enorme woningverbetering, met financieel voordeel voor zowel eigenaars als bewoners. Maar er zijn natuurlijk wel kosten verbonden aan zo’n renovatie. Wie gaat dat betalen?

Stroomversnelling 2015

Top 10-gemeenten met de meest ideale begin-woningen voor NoM zijn :

  1. Breda (2853)
  2. Tilburg (2501)
  3. ´s-Hertogenbosch (2169)
  4. Eindhoven (2101)
  5. Amstelveen (1923)
  6. Haarlemmermeer (1653)
  7. De Ronde Venen (1341)
  8. Ede (1276)
  9. Uden (1227)
  10. Veldhoven (1227)

1 november vrij? Kom naar dit Kennisevent over duurzaamheid.