Drechterland toont Koning Willem-Alexander Westfrisiaweg

https://youtu.be/y5M3WB1L5UU

Na hun bezoek aan Hoorn bracht het Koningspaar vanaf 11 uur een bezoek aan de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg. De weg ontsluit de regio en loopt van Alkmaar tot Enkhuizen.

Gesprek met omwonenden

DrechterlandOp deze locatie zijn twee onderdoorgangen aangelegd om het open landschap te behouden. Het Koninklijk Paar ging in gesprek met betrokkenen over het bestuurlijke proces en met omwonenden over de gevolgen van de aanleg van de weg voor onder andere de leefbaarheid en het aanzien van het landschap en de dorpslinten. Een aantal woningen heeft moeten wijken voor de aanleg van dit deel van de weg. Dat heeft jarenlang tot veel onzekerheid geleid.

Aankomst Koningspaar op locatie Heijmans (videolink).

Een van de omwonenden tegen de plaatselijk op het koninklijk bezoek toegestroomde regionale pers:¨Velen hebben in onzekerheid geleefd doordat zij zich jarenlang afvroegen wat er met de waarde van hun huis zou gaan gebeuren. Zouden ze beter hun huis kunnen verlaten? Wie zou het nog willen kopen zo dichtbij een drukke weg? Zou hun huis nog wel overeind kunnen blijven of zou het moeten wijken voor de nieuwe provinciale weg?¨