Koopman Koning bezoekt VOC-stad Hoorn

https://youtu.be/9Ry0oGFBFyY

Koopmankoning Willem Alexander heeft samen met zijn vrouw Koningin Maxima donderdag Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik bezocht. VOC-Stad Hoorn is de centrumgemeente van de Regio Westfriesland.  Het bezoek begon dan ook hier.

Scheepsjongens van Bontekoe

De VOC-Stad staat ook bekend van de Scheepsjongens van Bontekoe. Hun standbeeld staat nog steeds op de oude scheepskade uitgebeeld als 3 kwajongens die nog steeds op de uitkijk staan. Deze dag stonden zij op de uitkijk voor ons Koningspaar Willem-Alexander en Maxima.

Oostereiland

Het Oostereiland in Hoorn, voorheen de thuishaven van VOC-schepen, is door ondernemers en gemeente omgevormd tot een nieuwe bestemming met woningen en recreatie. Op dit moment wordt de nieuwe Westfrisiaweg aangelegd voor een betere bereikbaarheid in en van de regio. Deze plek was door de gemeente Hoorn dan ook aangewezen om het koninklijk paar feestelijk te ontvangen.

Een paar uur hadden velen al staan wachten rondom de brug die naar de oude strafgevangenis leidt, tegenwoordig dienstdoend als bioscoop, te wachten.

Om klokslag 10 uur kwam het koningspaar aan in de VOC-stad Hoorn. Het Oostereiland is in de Gouden Eeuw aangelegd met een scheepswerf en pakhuizen. Ondernemers en gemeente hebben het omgevormd tot onder andere woningen, kantoren, musea, een hotel in een voormalige gevangenis en waterrecreatie.

Na aankomst begaf het Koningspaar zich in een watertaxi voor een rondvaart. (Videolink.)

Dubbel klik op de foto´s voor een grotere weergave.

Ontvangst Koningspaar

Koning en Koningin werden ontvangen door de commissaris van de Koning, de heer J.W. Remkes, in de foyer van de Cinema. Zij kregen een toelichting op ontwikkelingen en uitdagingen in de regio.

Aansluitend sprak het Koninklijk Paar over de vernieuwing van het Oostereiland en maakten zij een korte vaart per duurzame watertaxi door de haven.

Uit de oude schoenendoos

Een van de toeschouwers was oud-gevangenisbewaarder Ton Steen. Hij had van 1975 tot 2004 op het Oostereiland gewerkt, alsmede ook in de Glasbak in Zwaag en op de Keern in Hoorn. Vol trots liet foto´s zien uit die tijd om het verschil aan te geven tussen het Oostereiland-oude stijl en hoe het er nu van binnen uitziet.

Dubbel klik op de foto´s voor een grotere weergave.