OK(é)-partij nog steeds lijnrecht tegenover wethouder Van der Pol

Kaart Distriport-locatie.
Kaart Distriport-locatie.
Foto: Hoorn.sp.nl

Afgelopen maandag stond in de gemeenteraad opnieuw Distriport ter discussie. Het College van de gemeente Koggenland wil de provincie Noord-Holland hierin gaan volgen. Het gaat hier om het transformeren van de groene long in onze groene gemeente.

Voormalige oppositiepartij Onafhankelijk Koggenland zat op de publieke tribune en was van oordeel dat wethouder van der Pol in die vergadering de raad op het verkeerde been heeft gezet door niet klip en klaar te vermelden dat bij de komst van de zonnepanelen op Distriport de raad er dus helemaal niets meer over te zeggen heeft.

Hoe is de situatie?

Binnen het huidige bestemmingsplan (industrie) is de aanleg van de zonnepanelen volledig legitiem en moet er, als er een verzoek voor een omgevingsvergunning wordt ingediend, vergunning worden verleend. Die omgevingsvergunning past immers binnen de bepalingen van het bestemmingsplan.

Onafhankelijk Koggenland concludeerde destijds al dat Gedeputeerde Staten een spelletje speelt. Op 19 juni 2017 reageerde de raadsfractie over Distriport dat de de partij toen van mening was dat deze stellingname van de gemeente Koggenland zeer ongebruikelijk is. Het zou voor de  provincie Noord-Holland een ongewenst precedent creëren.

De  fractie stelde toen de volgende vragen na de verklaring van wethouder Wijnker in 2007 :

  • Nu inmiddels definitief vaststaat dat de projectontwikkelaars geen eigenaar meer zijn van de gronden en derhalve geen claims meer kunnen indienen, uit welke hoek kunnen dan nog claims worden verwacht?
  • Een verwachting die bij het college blijkbaar nog leeft gezien het verzoek aan Gedeputeerde Staten tot vrijwaring dat echter ondubbelzinnig werd afgewezen door Gedeputeerde Staten?

Er kunnen nog claims komen bij wijziging van het bestemmingsplan, claims waarvoor de Provincie weigerde garant te staan.

De enige weg die de gemeente heeft om de zonnepanelen te voorkomen, het bestemmingsplan wijzigen naar “Agrarisch”, leidt wellicht tot een claim van 27 miljoen vanuit de projectontwikkelaars, dat is volgens de partij Onafhankelijk Koggenland een utopie.

¨Maar erger nog, door het bestemmingsplan in stand te houden leeft het bedrijventerrein Distriport nog voort, immers de Provincie hoeft alleen maar te bepalen dat er gezien de economische ontwikkelingen wel noodzaak is voor nieuwe bedrijfsterreinen (Agriport raakt in een snel tempo vol) en ziedaar het spook Distriport waart weer door Berkhout.¨

¨De Provincie heeft dit college schaakmat gezet en de gemeenteraad, belangrijker nog de Koggenlandse burgers en met name de Berkhouters,  kunnen alleen maar toekijken¨, aldus de OK(é)-partij.

¨Waarvoor is 5 februari nu zo belangrijk? Ga er maar van uit dat de Provincie door allerlei beloftes over participatie, geld voor het sociaal leven in Berkhout etc. etc. zal proberen iedereen te paaien want maatschappelijk draagvlak is wel nodig¨, aldus opnieuw de OK(é)-partij.