Traktatie na operatie

IJsjes uitdelen op recovery.
IJsjes uitdelen op recovery.
Foto: WFG

Hoorn – De Zorg is in Nederland in zwaar weer aangekomen. Verzorgend personeel heeft het zwaar. Neemt niet weg dat zorgbehoevenden ook verwend worden.

“Dit had ik nu nooit verwacht. Maar het smaakt zalig.” Het ijsje valt in goede aarde bij Jolanda Keijzer uit Medemblik, die net terugkomt van de operatiekamer waar ze aan haar schouder werd geopereerd.  “Echt misselijk ben ik niet. Maar ik moest wel nuchter zijn. Dus dit raketje smaakt extra lekker.”

Gewoon trek

Sinds begin september krijgen patiënten een waterijsje aangeboden na hun operatie. “Veel patiënten zijn nuchter en hebben gewoon trek,“ zegt Rienk van Beek, anesthesioloog. “Uit onderzoek blijkt dat een ijsje het herstel na een operatie bevordert. Mensen gaan eerder rechtop zitten, en het vocht en de suikers helpen misselijkheid te voorkomen.” Voor de patiënten die geen ijsfan zijn, is er een vers kopje koffie of thee.

Niet ziek

Van Beek: “Patiënten zijn weliswaar geopereerd en moeten herstellen, maar vaak zijn ze helemaal niet ziek en hoeven ook niet per se plat te liggen. Het is mooi dat ze dat met het ijsje extra goed beseffen.”