Basisscholen in Koggenland houden prikacties PO-Front

¨Primair onderwijs verdient meer!¨ Staat er voor de ramen/
¨Primair onderwijs verdient meer!¨ Staat er voor de ramen/
Foto: Johan Joost van Daalen

Vandaag worden er in het hele land als PO-Front prikacties gehouden in het basisonderwijs. Ook op diverse scholen in onze regio. Koggenland Nieuws is vanmorgen polshoogte gaan nemen op basisschool ¨De Caegh¨ in Obdam.

De leerkrachten van basisscholen maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van uw kinderen.
Het primair onderwijs komt daarom in actie. Al heel lang hebben vakbonden, schoolbesturen, besturenorganisaties en de PO-raad er bij staatsecretaris Sander Dekker op aangedrongen om meer geld beschikbaar te stellen voor de scholen.

Koggenland Nieuws sprak met de directeur van basisschool ¨De Caegh¨ in Obdam Paul Lakeman. De leerkrachten waren wel vanaf half negen aan het werk om de lessen wat voor te bereiden en werkachterstanden in te halen.

PO-front

De onderwijsvakbonden hebben een front gevormd met schoolleiders en schoolbesturen. Het is een breed gedragen initiatief dat pleit voor forse investeringen in het basis- en speciaal onderwijs.

Aktiepunten PO-front

  1. De salarissen in primair onderwijs zijn te laag. Het gevolg is een tekort aan leerkrachten, geen vervangers tijdens ziekte en dus worden klassen opgedeeld of soms zelfs naar huis gestuurd.
  2. Een te hoge werkdruk, door onder andere grote klassen. Het gevolg is een hoog ziekteverzuim en dus veel vervangers (die er niet zijn) en dus verlies aan kwaliteit in het onderwijs.

Paul Lakeman: Het doel van de actie is om deze punten nu de informatie voor het nieuw te vormen kabinet in volle gang is het vakgebied van de leerkrachten dermate aantrekkelijker te maken voor studenten dat er weer gekozen zal worden voor het beroep van onderwijzer.

Het PO-front is de afgelopen weken al hard aan de slag om een nieuw kabinet te overtuigen van de noodzaak om te investeren in onderwijs. Het gezamenlijke manifest werd op 29 maart overhandigd aan de onderwijsspecialisten van de nieuwe Tweede Kamer.

Al jaren wordt dit aangekaart bij het ministerie en er gebeurt vrijwel niets. Nu vindt het onderwijs dat de maat vol is en gebeurt er iets, dat in tientallen jaren niet is gebeurd.

PO-front
¨Primair onderwijs verdient meer!¨ Staat er voor de ramen.

De basisscholen houden daarom vandaag prikacties door een uur later te beginnen.

De leerkrachten hebben grote moeite met actie te voeren. Kinderen en ouders ondervinden daar de hinder van. Vooralsnog is het nog een signaal.

De Caegh doet hier aan mee. Vele basisscholen in het land sluiten ook de deuren t/m 9.30 uur. De school heeft de ouders van hun leerlingen opgeroepen om hún steun aan de leerkrachten te betuigen en de petitie te tekenen op een formulier wat op de school aanwezig is of door naar de actiewebsite te gaan, https://www.poinactie.nl/.

Van vervolgacties is vooralsnog geen sprake.