Tumor longkankerpatiënten simpel te verwijderen

Longkanker cellen.
Longkanker cellen.
Foto: Flickr

Tumor longkankerpatiënten verwijderen is simpeler geworden voor de Noordwest Ziekenhuisgroep. De ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder zijn gestart met het uitvoeren van de Uniportal VATS lobectomie (U-VATS).

Deze techniek maakt het mogelijk om met één kleine incisie tijdens een kijkoperatie een tumor bij longkankerpatiënten te verwijderen. De ingreep is hierdoor aanzienlijk minder belastend voor de patiënt.

Goed resultaat bij verwijderen tumor longkankerpatiënten

Chirurg Robbert Mollema: “Begin 2017 hebben wij de eerste U-VATS succesvol uitgevoerd. Kijkoperaties worden in Noordwest Ziekenhuisgroep al sinds 2009 uitgevoerd bij longkankerpatiënten, maar de U-VATS zorgt ervoor dat we van drie incisies teruggaan naar één.¨

¨Het resultaat: de patiënt heeft minder pijn, de wond geneest snel, er is minder infectiegevaar en de patiënt hoeft minder lang in het ziekenhuis te blijven. We verwachten in de toekomst 70% van de operaties middels de U-VATS uit te kunnen voeren.”

Noordwest Oncologisch centrum

Noordwest Ziekenhuisgroep is een topklinisch ziekenhuis dat beschikt over een Oncologisch centrum. Wij behandelen circa 3000 nieuwe oncologiepatiënten per jaar.

Hoogstaande technologische voorzieningen – zoals een eigen cyclotron waar medische isotopen gemaakt worden zodat patiënten zeer snel een PET-CT kunnen krijgen – zorgen ervoor dat we 95% van alle kankerzorg in huis kunnen bieden. Daarnaast is Noordwest één van de zes Nederlandse ziekenhuizen die een arts in opleiding mogen opleiden tot longchirurg.

Tumor longkankerpatiënten centraal bij Locatie Alkmaar

Op locatie Alkmaar worden 150 longoperaties per jaar uitgevoerd. Patiënten van de vestiging in Den Helder en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk worden ook doorverwezen naar Alkmaar.