Toename bruine ratten gevolg bestrijdingsbeperking

Foto: KAD

Het bericht in dit nieuwsmedium wat wij hebben gebracht over de toename van het aantal bruine ratten klopt volgens de regionale GGD Hollands Noorden.

De toename is ontstaan door de zachte winter en niet in de laatste plaats door de jaren geleden al bij wet opgelegde beperkende maatregel Integrated Pest Management (IPM) op het bestrijden van de ratten. Daardoor mag bijvoorbeeld gif niet gebruikt worden en zijn alleen klemmen toegestaan.

Bruine ratten ook nuttig

Onze contactpersoon bij de GGD HN:¨Ook moeten we niet uit het oog verliezen dat bruine ratten hun nut hebben om het evenwicht in de natuur te behouden. Denk ook bijvoorbeeld aan eenden in het voorjaar. Als hun natuurlijk vijand zou uitsterven krijgen we bijvoorbeeld weer teveel eenden.¨

Eigen verantwoordelijkheid omwonenden

Door de toename is evenwel de kans op de ziekte van Weil toegenomen.

De toename ervan is echter ook eenvoudig te voorkomen door vooral geen overbodige etensresten buiten te laten slingeren. Niet onbegrensd de konijnen te voeren, waardoor er etensresten in dierenhokken achterblijven.

Ook bij achterstallig groenonderhoud ontstaat al snel een ideale habitat voor ratten en muizen.

Oppassen voor openbaar zwemwater

Onze contactpersoon bij de GGD Hollands Noorden geeft hier de tip om voor zwemmen alleen van bekend zwemwater gebruik te maken in plaats van open water. ¨Als je bijvoorbeeld hoe dan ook een prutmarathon wilt organiseren dan weet je dat je natuurlijk extra risico loopt op de ziekte van Weil¨, aldus onze contactpersoon. ¨Dat kun je eigenlijk beter niet gaan doen, hou daarvoor de officiele berichtgevingen van GGD en gemeenten in de gaten.¨

Bruine ratten rukken op in Westfriesland

Al sinds vorig jaar heeft de branchevereniging hier uitgebreid aandacht aanbesteed in het programma Kennis van Nu. Daarin werd duidelijk dat er een opmerkelijk snelle toename is van van de Ziekte van Weil. Bovendien is er een snelle groei van de rattenpopulatie.

Ziekte van Weil en toename rattenpopulatie met elkaar verbonden

Bruine rattenVolgens dit programma lijken deze twee een verband te houden met elkaar. De bacteriën die de ziekte van Weil veroorzaken, zogenaamde leptospirosen, komen via de urine van de ratten in het oppervlaktewater terecht. Via de mond, neus, ogen of wondjes kan zo deze gevreesde ziekte binnendringen in het menselijk lichaam. De ziekte kan leiden tot verlies van lever- en nierfuncties, hersenvliesontsteking, longbloedingen en in een niet gering aantal gevallen de dood.

Ook volgens het programma is het aantal meldingen van rattenoverlast in Nederlandse gemeenten nog nooit zo hoog geweest. Bovendien is de ziekte van Weil  terug van weg geweest. Het is een ernstige infectieziekte die de bruine rat overbrengt.

De rat lijkt bezig aan een opmars en de bestrijding van het dier is ingewikkeld. Natuurlijk niet in de laatste plaats door toedoen van de afgelopen jaren aangescherpte wetgeving omtrent het bestrijden van ongedierte. Als hier al langer landelijk sprake van is, waarom zou het dan hier ook kunnen zijn dat de bruine ratten zich aan het vermenigvuldigen zijn.

Pas in onze regio daarom op met bijvoorbeeld de prutmarathons. Ook jongeren hebben op warme zomerse dagen vaak genoeg de neiging om een duik in het buitenwater te nemen. Voorlopig allemaal maar beter niet meer doen dus/

Lees ook :

Ziekte van Weil uitgebroken in Noord-Holland