Dorpsgesprek Obdam resulteert in wens spoortunnels

Foto: Johan Joost van Daalen

Maandagavond was het Dorpsgeprek van het College van B&W in Obdam. Ditmaal is organisatorisch een tweedeling in Obdam aangebracht. In juni is het deel ten oosten van de Dorpsstraat aan de beurt. Vandaag alles wat ten westen van deze straat ligt.

Op de vraag waar de Obdammers trots op zijn, geven inwoners mooie reacties, zoals “Ik hou van de sfeer, de gemoedelijkheid en veiligheid.” “Obdam is een dorp, maar alles is er gewoon.” ”Veel groen”. Samenvattend is het dorp sterk in haar voorzieningen en activiteiten, met hartelijke mensen, in een groene omgeving.

Samenvattend zien de bewoners Obdam nu als sterk in haar voorzieningen en activiteiten met hartelijke mensen, in een groene omgeving.

Dorpsgesprek ObdamNa het ophalen van wat er goed gaat, vormen de inwoners ideeën voor de toekomst. En zij hebben er meer dan genoeg. De wethouders gaan samen met inwoners uiteen in groepen om ideeën te verzamelen.

Wethouder Win Bijman combineert het nuttige met het aangename en loodst zijn groep naar buiten om in de open lucht de ideeën te bespreken.

De dromen van de Obdammers worden geïnventariseerd.

Obdammers zien kansen voor hun dorp op het gebied van kunst & cultuur, een woongemeenschap en verkeer & veiligheid :

  • woningbouw (diversiteit)
  • behoud dorpshuis
  • verkeer en veiligheid
  • natuur & recreatie & cultuur
  • behoud station
  • winkelcentrum
  • burgertaxi
  • watertappunten
  • Obdam energie neutraal

Ook ziet Obdam wat in een natuurspeeltuin. Voor deze onderwerpen vormt Obdam doe-teams. Op 22 juni is het tweede dorpsgesprek met inwoners ten oosten van de Dorpsstraat. Zij ontvangen daarvoor nog een uitnodiging.

Verbindingstunnels naar NS Station

Een aantal opvallende zaken werden alvast genoemd. Vanuit het Bastion en vanaf de Dr. Lohmanstraat kwam de wens naar voren om een tunnel onder het spoor door naar het NS station aan te brengen. Het Bastion bestaat uiit de straten Aak, Tjalk, Klipper, Schouw, Bark en Kogge.

Andere wensen waren een natuurspeelterrein, een kunst- cultuurroute in Obdam en een groen wandelgebied aan de rand van Obdam en Hensbroek.

Wethouder K. Knijn.

Een van de buurtbewoners noemde de maximum snelheid in de Dorpsstraat. Ook meldde hij dat de Dorpsstraat ter hoogte van de spoorwegovergang eigenlijk te smal is voor al het verkeer wat daar langs komt. Helemaal als je je bedenkt dat daar ook veel verkeer af moet slaan naar zwembad de Buitenmeere en naar het sportcomplex.

¨Ik heb aan de Dorpsstraat kleinkinderen wonen en elke dag houd ik mijn hart vast¨, aldus een bewoner van de , ¨regelmatig gezien dat verkeersdeelnemers drukker zijn met hun smartphone als dat ze op het verkeer letten, kan dat voortaan niet anders?¨

Muldercomplex Handelskade krijgt appartementencomplex

Een van de vragen die gesteld werden betrof ook wat er eigenlijk met het stuk grond van de aannemer Mulder kan gebeuren. Burgemeester Posthumus meldde dat het voormalige timmerbedrijf Mulder zelf vergevorderde plannen heeft om daar een appartementencomplex neer te zetten.

Glasvezel netwerk aanstaande

Dorpsgesprek Obdam
Wethouder mevr. C. van de Pol.

Wethouder van der Pol meldde dat er al een contract onderweg is naar de gemeente voor de aanleg van super snel internet in Koggenland. In met name de buitengebieden is te vaak internet aanwezig waar niet mee te werken valt. Vooral voor ook studerenden is dat natuurlijk tegenwoordig een gemis.

Dorpsgesprek Obdam
Burgemeester R. Posthumus.

Doe-groepen uit Dorpsgesprek Obdam

Aan het eind van de avond vroeg burgemeester Posthumus om gegadigden voor de diverse Doe-groepen. Nog te weinig mensen reageerden daarop. Bij de volgende bijeenkomst in Obdam zal hier ook weer om gevraagd worden. Wellicht dat er daarvoor in juni meer gegadigden bij komen.

Vervolg dorpsgesprekken

Het college gaat de dorpen langs om plannen voor de toekomst van het dorp op gang te brengen en te helpen doe-teams te vormen, zodat inwoners zelf aan de slag kunnen. Het college heeft al gesproken met Scharwoude, Hensbroek, Zuidermeer, Berkhout en Ursem. In 2017 spreekt het college ook nog met Spierdijk en De Goorn.

In 2018 staan Avenhorn, Oudendijk en Grosthuizen op de planning. U hoeft natuurlijk niet te wachten op een dorpsgesprek. Als u nu al goede ideeën heeft voor uw dorp, kunt u daar direct al mee aan de slag. Meer informatie via www.koggenland.nl/dorpsgesprek.