Tweede Kamer wijst Basisinkomen nog af

De huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt door vooral de robotisering nopen tot aanpassingen. Een van de gewenste aanpassingen is het instellen van het Basisinkomen.

Basisinkomen 2018 is er nog niet

Het Basisinkomen is vergelijkbaar met de AOW : die geldt ook voor iedereen, van rijk tot arm. De sociale partijen zijn tegen omdat de rijken ook hierin mee zouden delen.

Overhandiging handtekeningen aan Tweede Kamer

Op dinsdag 25 oktober hebben de initiatiefnemers 58.675 handtekeningen symbolisch overhandigd aan een aantal Tweede Kamerleden. In het filmpje de volgende impressie.

https://www.youtube.com/watch?v=4N1V4qra5Wc

Prima publiciteit rond overhandiging

De overhandiging in de Tweede Kamer heeft de nodige aandacht in de pers gekregen. RTL Nieuws, AD en Telegraaf hebben er over bericht. De twee kranten hebben zelfs gepeild hoeveel steun het basisinkomen geniet. Bij het AD was 44% van de 37.000 deelnemers voorstander en bij de Telegraaf was dit 39% van de 7.800 deelnemers. Bemoedigend, de initiatiefnemers weten wat hun nog te doen staat. Er is namelijk nog veel koudwatervrees en onbekendheid bij tegenstanders.

Tweede Kamer gaat niet over tot behandeling

Helaas, de commissie voor de burgerinitiatieven heeft 15 december besloten niet tot behandeling over te gaan van ons uitdagende voorstel om het basisinkomen in 2018 in te voeren. De belangrijkste reden is dat niet voldaan is aan de voorwaarde dat het onderwerp de afgelopen twee jaar niet is behandeld. Het TK-lid Norbert Klein – afgesplitst van 50Plus – heeft een initiatiefnota basisinkomen ingediend, nadat de initiatiefnemers al gestart waren met hun burgerinitiatief. In hun ogen een zwak argument aangezien zij met inmiddels > 65.000 handtekeningen een sterkere stem vormen dan dhr. Klein, die bij de TK-verkiezingen in 2012 3.511 voorkeursstemmen kreeg.

Basisinkomen, Volle Kracht Vooruit !!

Niet getreurd, dan nodigen zij de politieke partijen zelf uit. Zij hebben een prachtig symposium georganiseerd. Met “Het Basisinkomen, Volle Kracht Vooruit” gaan zij op maandagmiddag 23 januari 2017 zorgen voor inspiratie en nieuwe ideeën hoe zij met z’n allen het basisinkomen nog meer onder de aandacht kunnen brengen.

Ze zijn zeer vereerd dat een vakbondsvoorzitter, een wetenschapper, een theaterman en een ondernemer hun bijdrage willen leveren; de heren Reinier Castelein, Jan Rotmans, George van Houts en Tom Stuij zijn overtuigde ambassadeurs van het basisinkomen. En met Wouke van Scherrenburg als gedroomde voorzitter rekenen zij op een topmiddag.

Naast de inbreng van de ambassadeurs horen zij ook graag de goede ideeën van andere aanwezigen. Daar is ook alle ruimte voor. Met z’n allen kunnen zij veel!

De bijeenkomst vindt plaats in de Forumzaal van het Erasmus Expo en Congrescentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De entree is vrij, wel vragen we na afloop een vrijwillige bijdrage op basis van waardebepaling achteraf.

Het is belangrijk dat je je vooraf aanmeldt want de zaal heeft plek voor max. 220 mensen. Je kunt je hier aanmelden. Toegangsbewijzen worden toegewezen op volgorde van aanmelding, dus wie het eerst komt…..

Het Basisinkomen leeft !!

Natuurlijk zijn de initiatiefnemers bevooroordeeld. Zij zien dat het basisinkomen op steeds meer warme belangstelling kan rekenen. Zelf spreken zij met regelmaat op bijeenkomsten door het hele land. Scholieren en studenten komen regelmatig langs voor een interview. Rutger Bregman spreekt voor steeds vollere zalen en ziet zijn boek ‘Gratis Geld’ vertaald en uitgegeven in 15 andere landen.

Elon Musk, de man achter Tesla, heeft zich inmiddels ook uitgesproken voor het basisinkomen. En in verschillende verkiezingsprogramma’s van politieke partijen wordt het basisinkomen of experimenten ermee nadrukkelijk genoemd.

Aantal sympathisanten groeit

Al meer dan 65.000 handtekeningen en meer dan 3.000 mensen hebben gedoneerd. Ook heeft Basinkomen ruim 600.000 unieke bezoekers op de website van de initiatiefnemers.