Obdam en de Goorn behouden bibliotheken

Bibliotheekinterieur de Goorn.
Bibliotheekinterieur de Goorn.
Foto: Johan Joost van Daalen

De bibliotheken van Obdam en de Goorn blijven in elk geval tot 2021. Een verlenging is afhankelijk van de toekomstige mogelijkheden.

Bijdragen bibliotheken stapsgewijs verlaagd

Sinds 2012 is de bibliotheekbijdrage in stappen systematisch verlaagd. Van afgerond € 520.000,= in 2011 naar € 300.000 in het komende jaar (2017). Dit heeft geleid tot drastische veranderingen en een reorganisatie bij de bibliotheek, zowel regionaal als lokaal. Om lokaal de dienstverlening op peil te (blijven) houden, wordt voorgesteld aan de bibliotheek een aanvullende bijdrage te geven.

Bibliotheekwet en afspraken kerntakendiscussie

Verhoging van de bijdrage aan het bibliotheekwerk ad € 30.000,= per 2017.
Deze kosten voor het jaar 2017 te dekken uit het krediet ‘frictiekosten toekomstbestendig bibliotheekwerk.
Vanaf 2018 deze verhoging te dekken uit de structurele ruimte.

Als onderbouwing hiervan voerde het College aan dat sinds de opgelegde taakstelling er veel gesproken is met de bibliotheek. Naast de plannen omtrent het Westfries Cultureel Netwerk (WCN) is er vanuit Koggenland altijd de focus geweest, wat de veranderingen lokaal voor impact (kunnen) hebben.

Historie

Vier jaar geleden (2012) bedroeg de subsidie voor het bibliotheekwerk nog € 520.000,=. Er zijn in de afgelopen 4 jaar door de raad twee besluiten genomen tot een korting van het subsidie van het bibliotheekwerk. De eerste (najaar 2013) bedroeg
€ 100.000,=.

In 2015 is er opnieuw een korting toegepast (€ 120.000,=). Ditmaal naar aanleiding van de brede discussie over de kerntaken. Het besluit van deze taakstelling aan het bibliotheekwerk, bekrachtigd in april 2015, leidt tot een beschikbare subsidie in 2017 van
in totaal € 300.000,=.

Beide kortingen tellen bij elkaar op tot € 220.000,= (m.u.v. investeringsbijdrage) in vier jaar tijd. Dit heeft de bibliotheek aangespoord om tot een flink aantal reorganisaties en aanpassingen te komen. Bestuurlijk is daar veel over gesproken en aandacht voor geweest.

Gemeente complimenteus naar bibliotheken

Het verdient een groot compliment aan deze organisatie dat gegeven deze kaders, zij altijd hebben gezocht naar oplossingen en tegelijkertijd hebben vastgehouden aan vernieuwing. Met name is de wijze genoemd waarop het analfabetisme en ook digibetisme kunnen worden aangepakt.

Impact bezuinigingen te groot

De bibliotheek in Obdam en De Goorn worden fors afgewaardeerd naar het niveau van een jeugdvestiging. Dit betekent dat er geen boeken voor volwassenen meer aanwezig zullen zijn.

Sneeuwbal-effect

Wanneer de bibliotheken eenjeugdvestiging zouden worden, geeft het bestuur/directie aan dat dit een sneeuwbal-effect kan bewerkstelligen. Wanneer slechts niet-betalende leden de vestiging bezoeken (jeugd tot 18 jaar) leidt dit onherroepelijk tot minder inkomsten. Dat kan vervolgens weer leiden tot een minder aantrekkelijke dienstverlening en dat kan weer leiden tot nog minder leden/bezoekers.

Deze verbinding/relatie is sterk aanwezig, aldus bestuur/directie van de bibliotheek. Daardoor kan dat op termijn wel eens blijvende schade voor de bibliotheek betekenen. Door het verkleinen van het boekenaanbod voor volwassenen holt op termijn de vraag naar boeken in deze vestigingen uit.

Extra investering aan bibliotheken

Daarom stelde het College voor om een extra investering te doen van € 30.000,= De beide locaties hoeven niet te verworden tot een jeugdvestiging.

Hierdoor hoeft de dienstverlening niet te worden afgebouwd. Met name noemde het College het voorlezen aan anderstaligen. De Raad kwam ook door vragen van mevrouw Hoek (Oke) ook tot de conclusie dat het samen lezen en over een boek praten helpt, vooral bij anderstaligen.

Mevrouw van Leijen (WZ Kn) gaf nog aan dat het voor de toekomst van de bilbiotheken heel erg goed is dat deze organisatie deze inhaalslag heeft geleverd. Nu dilemma toch nog 1 keer een bypass te gaan doen. Moet ook zeker haalbaar zijn. Het zijn bovendien ook twee prachtige bibliotheken.

Bij laaggeletterdheid ook digibetisme betrekken

Volgens de Raad ligt er ook een taak bij de ontwikkeling van de laaggeletterdheid. Dhr. Schuitemaker noemde bij de 19 procent laaggeletterdheid in NL ook het grote aantal digibeten. Belangrijke taak voor de bibliiotheken is om daar een kentering in aan te brengen.

Frank Schuitemaker (PvdA) : ¨Als je nu ziet voorstel College komt vrijwel 1 op 1 als oppositie hebben ingediend maar het toen niet haalde. Toen schatten wij dat al in. Dat zegt al iets. Weeffout herstellen. Natuurlijk stemmen wij in.¨

Weth Bijman : ¨Op dat moment was niet te voorzien hoe de bezuiniging zijn weerslag zou krijgen (naar Schutiemaker toe). We moeten natuurlijk de laaggeletterdheid aanpakken. In 2021 wil de Raad gaan bekijken hoe we er dan voor staan. Is prima. Dat doen wij bij alle organisaties. Terecht vinger aan de pols te blijven houden.¨