Vice-premier Asscher breekt met eigen kabinet

Foto: landelijk nieuws

Ook in Koggenland zijn de landelijke verkiezingen actueel. De komende maanden zult u dan ook vaker dan voorheen daar ook nieuws over vinden op www.Koggenland.nieuws.nl

Linkse partijen breken met coalitiekabinet Rutte

SP-leider Emile Roemer was de eerste met een “breekpunt”. Als het zorgstelsel in de kabinetsformatie niet grondig op de schop gaat stapt zijn partij niet in een nieuwe coalitie, liet hij al vroeg in de verkiezingscampagne weten.

Een paar weken terug kwam ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers met een voor zijn partij onoverkomelijk struikelblok voor de onderhandelingen. Blijft het plan van het huidige kabinet in stand om onder bepaalde voorwaarden hulp bij zelfdoding mogelijk te maken, dan doet de ChristenUnie niet mee. “Dat is voor ons een onbegaanbare weg.”

Het CDA sloot zich hier bij aan, dus ook voor de partij van Sybrand Buma is “stervenshulp” een breekpunt.

Verder waren er voor zover ik weet nog geen breekpunten op tafel gekomen. Of je zou de verzekering van een heleboel partijen dat ze niet met de PVV gaan regeren als zodanig moeten aanmerken.

Ook vice-premier Asscher keert coalitie rug toe

Maar nu komt ook kandidaat-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA met een breekpunt, al noemt hij het niet precies zo.

In een landelijk interview bestempelt de huidige minister van Sociale Zaken de wens van de VVD om verder te dereguleren op de arbeidsmarkt als “niet een onderhandelbaar onderwerp”.

Een nieuwe coalitie met de VVD sluit hij niet met zoveel woorden uit. Die wordt hierdoor wel heel moeilijk, laat hij blijken. Dat geldt “tot op zekere hoogte” ook voor D66, voegt de vicepremier er nog aan toe.

Stel dat Asscher lijsttrekker wordt en stel dat hij woord houdt. Dan betekent dat dat er vrijwel zeker geen nieuw kabinet komt met zowel VVD als PvdA. Volgens de peilingen is de VVD de tweede partij, de PvdA de zevende. Het mag duidelijk zijn welke partij de grootste kans maakt in de oppositie te belanden.

Natuurlijk, je kunt redeneren dat peilingen maar peilingen zijn en dat ze vaak niet uitkomen. Maar in het geval van de PvdA moeten Maurice de Hond en zijn collega’s er wel heel erg naast zitten wil deze partij een hoofdrol kunnen spelen in de volgende kabinetsformatie.

Asscher kiest dus blijkbaar voor de oppositie. Waarschijnlijk hoopt hij dat de PvdA dan haar weggelopen kiezers kan terugwinnen. Misschien lukt dat. Maar met welke partijen wil de PvdA dan in de kabinetsperiode daarna regeren? Sluit ze in de toekomst opnieuw de VVD en “tot op zekere hoogte” D66 uit? Of beschouwt ze de arbeidsmarkthervormingen die het komende kabinet tot stand brengt als een gegeven, dat niet meer teruggedraaid kan worden? En wat zijn haar kiezers daar dan mee opgeschoten?

Coalitie traditioneel nodig in Nederland

In de Nederlandse politiek halen partijen nooit een meerderheid en moet er altijd water bij de wijn worden gedaan. Met het formuleren van breekpunten dien je dan ook heel terughoudend zijn. De PvdA moet misschien nog eens te rade gaan bij haar oud-lid Jan Nagel, tegenwoordig voorzitter van 50PLUS. Die zei na de presentatie van het verkiezingsprogramma van zijn partij: “Op voorhand breekpunten neerleggen… nee. Daarmee lopen we het risico dat mensen die op ons willen stemmen denken: dat lukt ze toch niet.”