Terug naar de oorsprong van verzekeren: een broodfonds voor ondernemers

Molens aan de Ringvaart in Koggenland.
Molens aan de Ringvaart in Koggenland.
Foto: Broodnodig

Een Broodfonds gaat eigenlijk weer helemaal terug naar de oorsprong van een verzekering: met een groep kun je kosten dragen die je als individu niet kunt.

Een Broodfonds is een vereniging waar 20 tot 50 ondernemers lid van zijn. Ieder zet maandelijks een geldbedrag op een eigen, aparte rekening. Als een van de leden langer dan een maand ziek is, kan hij een uitkering krijgen van het fonds.

Siets Bakker: “Ik vind dat zo goed passen bij Koggenland: een groep ondernemers die het gewoon zelf regelen. Gebaseerd op gezond verstand en redelijkheid. In een broodfonds worden alleen de kosten gemaakt die direct gerelateerd zijn het doel van een broodfonds. In Hoorn bestaat ook een Broodfonds, gericht op heel Westfriesland. Dat fonds heeft in korte tijd 34 leden weten te werven en behouden. Het voldoet dus duidelijk aan een behoefte. Daarom probeer ik samen met een aantal andere ondernemers, een Broodfonds voor Koggenland op te richten.”

Broodfonds

Het concept zit goed in elkaar. Het bestaat inmiddels al 10 jaar en er zijn in Nederland 223 verschillende fondsen. De juridische en administratieve kanten zijn helemaal uitontwikkeld. De Broodfondsen zijn onderling verbonden en kunnen elkaar helpen als er bijvoorbeeld in een fonds heel veel zieken zijn. Dat blijkt gelukkig in de praktijk bijna nooit nodig. Het verzuim onder ondernemers is extreem laag en is voor 99% binnen 2 jaar opgelost.

Lid worden? Wat kost mij dat?

Lidmaatschap van een Broodfonds is ook voor ondernemers met een parttime inkomen interessant. Je bepaalt namelijk zelf hoe hoog je maandelijkse inleg is. Hoe hoger je inleg, hoe hoger de uitkering bij ziekte.

Wat krijg ik ervoor?

Broodnodig

Een Broodfonds kan dienen als een vervanging of een aanvulling op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is wel echt een andere keuze. De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn niet alleen hoog doordat er een heel verzekeringsbedrijf (dat winst moet maken) achter zit maar ook doordat de aanspraken doorlopen tot de pensioenleeftijd. Bij een Broodfonds krijgt de ondernemer maximaal twee jaar een uitkering.

Meer weten?

Kijk op www.broodfonds.nl Op maandag 21 november wordt een informatieavond georganiseerd voor belangstellenden. De zaal is Concordia Berkhout (Westeinde 297 te Berkhout). De zaal is open on 19:00 uur en de bijeenkomst begint om 19:30 uur. Geef je op door een mail te sturen naar [email protected]