Nix18 reden voor College Koggenland voor acties

ttps://youtu.be/9FiB9ZhHk3w

Alcoholgebruik onder jongeren heeft niet alleen de aandacht van de landelijke overheid. Ook op lokaal niveau baart nix18 politici zorgen, zo ook in de gemeente Koggenland. Afgelopen weekend schoof het Koggenlands College van B&W zelf op meerdere plekken achter de kassa´s.

Toon ID op zaterdagavond Nix zonder 18

Nix18
Burgemeester Posthumus heeft het druk gehad.

Het is zaterdagavond. Meerdere groepen jongeren bezoeken supermarkt Deen om een drankje te kopen. Enkele volwassenen doen nog een laatste boodschap, ook veelal een borrel en een nootje voor het weekend. Jongeren moeten altijd een ID-kaart tonen in de supermarkt als zij alcohol of tabak willen kopen. Vandaag doen zij dit voor een speciaal iemand. Achter de kassa in Avenhorn zit burgemeester Posthumus en in Obdam wethouder Bijman. Zij scannen de aankopen, controleren ID-kaarten en gaan in gesprek met de klant over alcoholgebruik onder jongeren. Zondags staat wethouder van de Pol achter de bar bij sportvereniging Apollo ’68. Het college van de gemeente Koggenland maakt jongeren, ouders en alcoholverstrekkers zo op een ludieke manier bewust van de norm nix18 onder de 18.

Jongeren niet altijd ID-bewijs bij de hand

Nix18
Jongeren hebben niet altijd ID bij de hand.

Jongeren die alcohol willen kopen hebben lang niet altijd een ID bij de hand. “Als we jongeren vragen een ID-kaart te tonen, wordt er nog wel eens geïrriteerd gereageerd”, vertelt Manon Klaphake, hoofd caissière in Obdam.

Medewerkers van de Deen zijn verplicht om naar een identiteitsbewijs te vragen als zij vermoeden dat een klant niet ouder is dan 25. Als iemand zich niet kan legitimeren wordt er geen alcohol of tabak verkocht. Shona Hart (assistent supermarktmanager van de Deen in Avenhorn) benadrukt dat nieuwe medewerkers goed getraind worden om de regels omtrent alcohol en tabak eigen te maken: “Iedere nieuwe medewerker volgt een online training. Hierin komen niet alleen de regels aan bod, maar wordt ook geoefend hoe om te gaan met lastige situaties. Bijvoorbeeld een dronken klant, of lastige ouders. NIX18 heeft bij Deen absoluut prioriteit. Winkels controleren elkaar bijvoorbeeld ook door middel van mysteryshopping.” Bij de kassa van burgemeester Posthumus ontstaat zelfs een rij; de burgemeester werkt gestaag door. “Goed om zo de discussie op gang te brengen”, vertelt de burgemeester.

 Video wethouder Bijman checkt ID

Niet voor nix18

Nix18
Wethouder van der Pol gaat in gesprek met ouders en jongeren.

Ook de sportclubs in Koggenland gaan verantwoord om met alcoholgebruik, bleek uit de gesprekken die afgelopen zomer met de gemeente plaatsvonden. “De overgangssituatie van 16 naar 18 jaar was even lastig”, vertelt kantinebeheerder André Veeken. “De jeugd onder de 18 krijgt hier geen alcohol. Wij kennen de mensen en houden dat goed in de gaten. Ook hebben we meerdere soorten 0.0% biertjes aangeschaft, om het de 16 en 17-jarigen toch naar het zin te maken.” Overal kan het gebeuren dat drankjes gekocht worden door een meerderjarige en doorgegeven aan een minderjarige. En daarover gaat wethouder van de Pol het gesprek aan met de jeugd, maar ook met ouders. Ze legt uit dat de leeftijdsgrens er niet voor niks is: “Alcohol is schadelijk voor de gezondheid en kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren onder de 24 jaar flink beschadigen. Hiervan merk je pas later het effect. Daarom is het naleven van de norm NIX18 een zaak van ons allemaal.”

Ouder tolerantie

De gemeente Koggenland zet zich al jaren in om tabak, alcohol en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. Wethouder Bijman: “Wij trekken hierin op met de andere Westfriese gemeenten. Daarbij draaien wij ook een lokaal programma, want soms is maatwerk nodig. Komend jaar vinden er in Koggenland nog diverse andere acties plaats om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Uit onderzoek blijkt dat nog teveel jongeren op jonge leeftijd in aanraking komen met alcohol en drugs, soms met aanzienlijke hoeveelheden. Ook blijkt dat ouders vaak coulant zijn als het gaat om het alcoholgebruik van hun eigen kroost. We zijn op de goede weg, maar er is nog werk aan de winkel.”