Tweespalt Gemeenteraad Koggenland

Westfrisiaweg op het kruispunt van Enkhuizen en Nibbixwoud.
Westfrisiaweg op het kruispunt van Enkhuizen en Nibbixwoud.
Foto: Google Streetview

De werkzaamheden aan de Westfrisiaweg N23 zijn al enige tijd gestaakt door de problemen die ontstaan zijn bij de aanleg ervan. Dat heeft onveilige situaties veroorzaakt voor de fietsers.

Tweespalt Gemeenteraad Koggenland

Afgelopen maandagavond is de gemeenteraad verdeeld geraakt over de houding van het College van B&W en de coalitiepartijen over de motie die door de Oke-partij is ingediend. De motie werd ditmaal gesteund door de oppositiepartijen PvdA en GBK om wethouder Knijn een reikende hand te bieden. Wethouder Knijn heeft die hand aanvaard.

Oekraine
Jim Mollet.

Reactie Oke-partij : “De raadsleden van Oké en ook de overige raadsleden van de oppositie (PvdA en GBK) proberen de belangen van de inwoners te dienen en te verdedigen. Om deze belangen te behartigen kan je een motie indienen in de raadsvergadering.

Wij dienen regelmatig moties in, met goede onderbouwende argumenten, echter de coalitiepartijen (VVD, CDA, en met gedoogpartij Welzijn Koggenland), stemmen stelselmatig tegen onze moties. Niet omdat zij oneens zijn met de motie, maar zij gaan het gewoon niet steunen.”

Wat is er afgelopen raadsvergadering gebeurd?

Wethouder Knijn heeft de N23 (Braken) in zijn portefeuille en steunde de ingediende motie. De motie hield in dat de veiligheid van de burgers door het staken van de werkzaamheden aan de Westfrisiaweg N23 niet in het geding mag komen.

Volgens de partijen zijn er zeer onveilige situaties ontstaan voor de fietsers. Fietsers zijn immers de zwakkere verkeersdeelnemers.

De oppositie wil hiermee de wethouder een middel in handen geven en hem als volledige raad hierin steunen. Wethouder Knijn daardoor een grotere druk kan gaan uitoefenen voor de veiligheid op de Braken met haar fietspaden en oversteekplekken van fietsers bij de Provincie.

De motie werd niet gesteund, doordat de coalitiepartijen tegen stemden. Zij steunden daarmee ook de wethouder niet.

Nu zijn zowel wethouder Knijn als de oppositiepartijen Oke, PvdA en GBK hierover teleurgesteld. Zij zijn het zat met de coalitiepartijen.

Reactie College

In een reactie liet de afdeling Communicatie van de gemeente Koggenland namens het College weten dat er geen sprake is van ‘commotie’. Wat maandagavond gebeurde tijdens de raadsvergadering is volgens het College een zaak van de raad.