Zwemwater Ursemmerplas van Provinciale lijst gehaald

In 2011 al heeft he Recreatieschap WF een airlift laten plaatsen.
In 2011 al heeft he Recreatieschap WF een airlift laten plaatsen.
Foto: Fishflowinnovations.nl

Obdam – Vorig jaar nog was in het zwemwater van de Ursemmerplas een zeer hoge concentratie blauwalg geconstateerd waardoor zwemmers een grote kans hadden ziek te worden. Zwemmen werd toen verboden op last van de Provincie Noord-Holland. Hoe is het dit jaar gesteld met ons zwemwater?

De provinciale zwemwaterlijst van 2016 is ten opzichte van de lijst van 2015 nu op een aantal punten gewijzigd.

Waar Noord-Holland er dit jaar acht nieuwe zwemplekken bij krijgt is er één zwemplek van de lijst gehaald : de Ursemmerplas in de gemeente Koggenland. Op de website verklaard de provincie dat door de jarenlange slechte waterkwaliteit door ongewenste bacteriën en blauwalgproblemen.

Zwemplekken die er provinciaal bij komen zijn:  Strand IJburg (Amsterdam), Villa Westend ( Velsen), Petten Centrum, Petten West, Nolmerban en Hazerdwarsdijk (alle vier gemeente Schagen) en De Putten en Camperduin (alle twee gemeente Bergen).

Het zwemseizoen start officieel op zondag 1 mei. In Noord-Holland zijn 151 officiële zwemplekken waar tussen 1 mei en 1 oktober de veiligheid en de waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd.

Koggenland heeft meer zwemwater

De woordvoerder van de gemeente Koggenland verklaarde de redactie van Koggenland.nieuws.nl dat de gemeente dit uiteraard betreurd, maar hier geen zeggenschap over heeft.

Woordvoerder: “Gelukkig heeft het Recreatieschap Westfriesland zich extra ingezet voor het meer in Hensbroek (De Leijen): het strand is opgeknapt, zo ook het toiletgebouw, de fietsenstalling, de parkeerplaats. Er zijn nieuwe bomen en beplanting aangebracht en er wordt onderzoek gedaan naar een verbetering van de toegankelijkheid voor minder validen en kinderwagens.”

Zwemwater
Het meertje De Leijen bij Hensbroek.

Het meertje de Leijen is een natuur- en recreatieplas in Hensbroek. De Leijen is ontstaan door de zandafgravingen voor de ruilverkaveling aldaar. Het meertje ligt achter de camping bij het tweelingdorp Obdam-Hensbroek.

Gevolg is dat liefhebbers van openbaar zwemwater in de Goorn/Avenhorn en Ursem nu 5 km verder moeten fietsen naar Hensbroek. Wat extra beweging is bovendien extra gezond.

In 2011 al had het Recreatieschap Westfriesland een airlift laten plaatsen.