Koolhydraatarm eten – heel lastig of toch niet?

Foto: Alf Knutzen
In het verleden en ook nu nog werd vooral gekeken naar het aantal calorieën in de voeding als het op afslanken aankwam. Vooral het vermijden van vet werd als belangrijk gezien. Zo ontstond in de Verenigde Staten de hype dat alles zo vetarm mogelijk moest zijn. Maar dat vet werd veelal vervangen door koolhydraten. Voor een groot deel zelfs snelle koolhydraten als suikers. In een vorige column heb ik al eens aandacht besteed aan suikers, wat voor soorten suikers er allemaal zijn. Het gevolg van die vetarm-hype was dat velen juist dikker werden door het eten van z.g. slankproducten zonder vet. Het vet was vervangen door veelal grote hoeveelheden koolhydraten. Inmiddels is het duidelijk dat vooral de snelle koolhydraten als belangrijke oorzaak kunnen worden aangemerkt voor het dikker worden. Snelle koolhydraten zijn m.n. suikers en geraffineerde koolhydraten (witmeelproducten b.v.) die snel worden opgenomen, in korte tijd veel calorieën aanleveren en die overmaat wordt door het lichaam omgezet in vet. We vinden die snelle koolhydraten in alle met suiker(s) gezoete producten – natuurlijk snoep, koek en frisdrank. Dat is niet zo moeilijk. Maar ook pasta, rijst, graanproducten als brood, aardappelen bevatten snelle koolhydraten. Die hebben een z.g. hoge GI (glycemische index). Weliswaar is die GI minder hoog in volkorenproducten en b.v. zilvervliesrijst, maar laag is het nog steeds niet.

Koekje bij de koffie moet toch kunnen?

Het laten staan van alle “lekkere” zoetigheid is vaak al heel lastig.En dat gebakje bij die verjaardag, en dat sapje bij het ontbijt en koffie zonder suiker… brrrr. Een deel is op te vangen door de suiker – liefst tijdelijk – te vervangen door honingkruid, beter bekend als stevia. Maar dan wel de 100% pure stevia. Let daar op als je zo’n product koopt. Tijdelijk kan dit worden gebruikt, maar belangrijk is om af te kicken van niet alleen de suikers, maar ook de zoetbeleving. Ja, afkicken alsof je een junk bent. O ja, laat die kunstmatige zoetstoffen als aspartaam liever staan. Stukje bij beetje gaan wennen aan minder zoet, dat is essentieel. Zit je nog wel met die koolhydraten in b.v. pasta, rijst, brood, e.d. Koolhydraatarm brood is wel te verkrijgen en anders goed stevig volkorenbrood kopen (vult beter dan die slappe witte sneetjes). En dat brood natuurlijk niet beleggen met zoete spullen! Tenzij je allergisch bent is notenpasta of pindakaas een goede optie, naast beperkt vleeswaren en kaas. Ook een eitje is oké. Voordeel: vetten en eiwitten verteren vel langzamer dan koolhydraten en geven sneller en langduriger een gevuld gevoel. Zitten we nog met de aardappelen, de rijst en de pasta. Klinkt vreemd, maar de gewone pieper is te vervangen door de zoete aardappel – deze heeft een lagere GI. Maar voor de pasta en de rijst was er eigenlijk niet echt een goed alternatief. Tot voor kort.

Clean Foods biedt een oplossing

In Zaandam is recentelijk een nieuw bedrijf, Clean Foods, opgestart dat o.a. extreem caloriearme pasta’s en rijst op de markt brengt, zoals Raw Rice en Raw Pasta. Ook leveren ze pannenkoekenmixen, sladressings, sausen, chocolade (!) e.d. met een heel laag caloriegehalte. Het is nauwelijks te geloven, maar de spaghetti b.v. bevat per 100 gram slechts 6 kcal! Geen suiker, geen zout en ook geen vet. Een belangrijk ingrediënt zijn vezels, meteen goed voor de darmwerking. En veel werk is het ook niet, want het wordt bijna kant-en-klaar aangeleverd in vacuümzakjes – klaar in 2 minuten.
Heel handig in ons jachtige bestaan waarin we vaak weinig tijd hebben voor het bereiden van een gezonde maaltijd. Als klap op de vuurpijl zijn veel producten bovendien glutenvrij. Nu denk je misschien: die heeft zeker aandelen of enig belang bij de verkoop van die producten? Nou nee, ik houd me uitsluitend bezig met onze eigen business, namelijk superieure voedingssupplementen. Gewoonlijk wens ik geen “reclame” te maken voor bedrijven of producten, maar ik ben van mening dat iedereen moet weten dat deze bijzondere producten bestaan en kunnen helpen om tot een koolhydraatarm voedingspatroon te komen zonder al te veel moeite. Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website van Clean Foods: https://cleanfoods.nl/ Je kunt daar ook producten bestellen.
Tip: begin eens met een probeerpakket, ze zijn er in verschillende groottes.
Ik zou willen eindigen met: eet smakelijk en koolhydraatarm! Alf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige.