Consternatie over heffing ophalen grof vuil

Foto: Oke-partij

Het is u vast niet ontgaan dat er in de West Friese lokale politiek grote consternatie is ontstaan over de voorgenomen invoering van een 20 euro heffing voor diegenen die grofvuil willen laten afvoeren. Dat wat voorheen kosteloos was en in een gemeente zoals Alkmaar nog steeds volledig kosteloos is.

Eén keer per twee weken kan maximaal 1 kuub grofvuil -uitsluitend op afspraak- gratis bij u worden opgehaald. Voor het aanbieden van uw grofvuil in Driehuizen, Grootschermer, Oterleek, Stompetoren, Schermerhorn en Zuidschermer kunt u een afspraak maken met HVC. Op de website van HVC leest u hoe u dit regelt.

Vraag het Hilde Stel uw vraag aan Hilde van de klantenservice (veld verborgen)

Blijkbaar is West Friesland het afvoerputje van de HVC of is het misschien zo dat onze West-Friese vertegenwoordigers wat gemakkelijker te manipuleren zijn dan die van Alkmaar?

Wat betreft de ‘Koggenlandse” vertegenwoordiger -wethouder Koos Knijn- is Jim Mollet van Onafhankelijk Koggenland geneigd die vraag bevestigend te beantwoorden. HIj laat het graag aan de andere SPS vertegenwoordigers over om die vraag voor hun gemeente te beantwoorden.

Overigens werd Jim Mollet als fractievoorzitter van Onafhankelijk Koggenland overspoeld met reacties van met name ouderen, een frase uit een mail die hij gisteren van een inwoner uit een andere gemeente kreeg:

Ik wil u bedanken voor het stukje, geschreven in De Kogge over CAW. Hetgeen vooral zwaar telt voor de mensen aan de onderkant van de samenleving en alleen AOW ontvangen.

Datgene wat die inwoner naar voren bracht ontroerde me diep en daarom ben ik zo blij met de diversiteit aan partijen die deze beslissing van kritische kanttekeningen voorziet, maar allen één ding gemeen hebben ‘sociaal gevoel”.

Maar wat is nu de kern van het hele verhaal? Eigenlijk dat wat met name de Medemblikse politiek naar voren brengt: Is het CAW nog wel het CAW aan wie we alleen één opdracht mee hebben gegeven:

Het ophalen en verwerken van het West-Friese huisvuil op een sociale en milieutechnisch verantwoorde wijze en dat tegen de laagste kosten voor onze inwoners.

Daartoe hebben we publiek geld, vele miljoenen aan achtergestelde leningen, beschikbaar gesteld waar onze inwoners dus het risico voor lopen.

HVC-CAW is dus in de kern van de zaak publiek gefinancierd, maar steeds meer gedraagt deze kolos zich als een privaat bedrijf. De eigenlijke opdracht, die wij als raden aan het CAW hebben verstrekt, is al lang ondergesneeuwd in de talrijke andere commerciële activiteiten waar ons geld hen toe in staat heeft gesteld.

Privaat bedrijfje spelen met publiek geld is de analyse die ik op persoonlijke titel trek…….

Denk aan de discussie over de Wet Normering Topinkomens……….

Maar daar komt die 20 euro heffing nu bij. Blijkbaar zoekt men wegen, om buiten de afvalstoffenheffing om, de inwoners van onze gemeenten nog meer te belasten en dan met name de sociaal zwakkeren of de ouderen die moeten rondkomen van uitsluitend Aow.

Die 20 euro is dus een signaal. Wanneer we dat signaal als lokale politiek negeren, worden onze inwoners weldra overspoeld door de geldhonger van een Moloch vermomd als een gemeenschappelijke regeling, die we zelf in het leven hebben geroepen en waar degenen die onze belangen horen te behartigen blijkbaar hun ogen voor hebben gesloten. Het is aan nu aan de lokale politici. Volgens Onafhankelijk Koggenland (OKE-partij) is het geen twee voor twaalf , maar twaalf uur geweest.

Lees ook :

Eigen bijdrage voor ophalen grof vuil

CAW stopt verwijderingsbijdrage grof afval tijdelijk