Reactie wethouder Van de Pol bijstandsexperimenten

Foto: http://basisinkomenpartij.nl/?p=4605

Vorige week heeft Staatssecretaris Klijnsma 5 gemeenten toestemming gegeven om te pionieren/experimenteren met de bijstand. Wat doet de gemeente Koggenland hieraan? Koggenland Nieuws vroeg de gemeente om een reactie.

Bijstandsexperimenten

Het experiment houdt in dat er verschillende onderzoeksgroepen komen. Zo komt er een groep waarin de deelnemers een beperkt bedrag van de inkomsten uit werk mogen houden zonder dat dat direct wordt verrekend met de uitkering.

De andere groep krijgt veel minder verplichtingen opgelegd en de derde groep wordt veel intensiever begeleid.

“We onderzoeken of meer begeleiding of juist minder regels en verplichtingen bijdraagt aan het welzijn en geluk van mensen”, zegt de Tilburgse wethouder (een van de deelnemende gemeenten aan het experiment).

Doel is om sneller meer mensen naar betaald werk te begeleiden.

Koggenland doet meer

WerkSaam voert als gemeenschappelijke regeling de Participatiewet uit voor de zeven Westfriese gemeenten.

Deze zijn op een rij :

  1. Drechterland
  2. Enkhuizen
  3. Hoorn
  4. Koggenland
  5. Medemblik
  6. Opmeer
  7. Stede Broec

Portefeuillehouders van de Westfriese gemeenten hebben zitting in het Dagelijks Bestuur en hebben over deze materie gesproken. Westfriesland doet niet mee met het bijstandsexperiment. Wel zet WerkSaam vol in op de wettelijke mogelijkheden die er zijn voor re-integratie.

Koggenland doet daar wel een schepje bovenop: de gemeenteraad heeft recent extra € 100.000 hiervoor beschikbaar gesteld.

Lees ook :

Meer mogelijk voor bijstandsgerechtigden proefgemeenten