NWZ ontvangt keurmerk seniorvriendelijk

Foto:

Vanaf vandaag mag Noordwest Ziekenhuisgroep zich seniorvriendelijk noemen. Het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is in 2013 ontwikkeld door KBO-PCOB en wordt elke twee jaar uitgereikt. Noordwest is trots dat het keurmerk aan zowel locatie Alkmaar als aan Den Helder is toegekend.

seniorvriendelijkOver het keurmerk

Er zijn veertien verschillende kwaliteitscriteria waar de deelnemende ziekenhuizen op worden beoordeeld. Zo wordt onder andere gekeken naar de beschikbaarheid en inzet van een team van geriaters, goede afstemming van alle behandelingen en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis.

Strengere eisen

De kwaliteitseisen voor het keurmerk worden elke twee jaar verzwaard. Als absolute voorwaarde blijft de aanwezigheid en inzet van een team geriatrie gehandhaafd, alsmede een goede overdracht na ontslag. In deze ronde is daar onder andere nog bijgekomen dat het ziekenhuis de oudere patiënt goed betrekt bij het behandelbeleid en extra aandacht heeft voor ouderen op de spoedeisende hulp.

Extra maatregelen

Met het keurmerk wil KBO-PCOB ziekenhuizen prikkelen om extra maatregelen te treffen die er voor kunnen zorgen dat ouderen maximaal profijt hebben van een ziekenhuisopname en heropnames worden voorkomen. 93% van de Nederlandse ziekenhuizen werkte deze keer mee aan het kwaliteitsonderzoek. 63 ziekenhuislocaties krijgen dit jaar het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis toegekend. Dat zijn er drie meer dan twee jaar geleden.

Feiten en cijfers:

  • 65% van alle ligdagen in het ziekenhuis komt voor rekening van 60-plussers. (NVZ, 2016)
  • Nederland telt 3,1 miljoen 65-plussers, waaronder 700.000 80-plussers. (CBS 2017)
  • Twee derde van de 65-plussers heeft meer dan één chronische ziekte. (RIVM 2017)

Reacties