Ziekte van Weil uitgebroken in Noord-Holland

Door toename van het aantal bruine ratten in onze regio is de kans op de Ziekte van Weil toegenomen. Aldus vertelde een informant van Koggenland Nieuws dit aan de redactie. Een woordvoerder van de Ongediertenbestrijding NH die in de Noordkop actief is als rattenvanger bevestigde dit toen wij dit bericht bij hem verifieerden.

Volgens onze zegsman gaat het hier om een onderschat probleem. Door toedoen van de zachte winters en de jaarlijkse vermeerdering van ratten en muizen is deze situatie ontstaan.

Kans op Ziekte van Weil neemt toe

¨Ratten en muizen hebben geen blaasjes zoals wij die hebben, waardoor zij een waar spoor achterlaten. Zelf herkennen ze dat gebied dan als veilig. Hierdoor is de kans op de Ziekte van Weil in onze regio toegenomen¨, vertelt onze zegsman. Het aantal patiënten neemt momenteel al toe. Op dit moment zijn er ongeveer honderd patiënten per jaar. De besmetting ontstaat uit rattenurine in oppervlaktewater.

Ziekte van Weil kan leiden tot :

  • hoge koorts
  • geelzicht door leverontsteking
  • bloedingen
  • spierpijn in de kuiten
  • rode ogen
  • vergroting van lever milt
  • darmziekten
  • buiktyfus
  • paratyfus.

Achterstallig groenonderhoud vergroot natuurlijke habitat

Op een niet nader bij naam genoemde camping in de regio Westfriesland is een stapel bomen door tijdsgebrek niet tijdig onderhouden. Daardoor neemt de natuurlijke habitat van het ongedierte ook toe.

Ook bij ondernemers in de regio is sprake van de toename van ongedierte. Vooral bij een eveneens niet bij naam genoemd restaurant zijn al muizenkeutels tussen de borden waargenomen. ¨Waar ben je dan mee bezig, als je ergens binnenkomt dan ruik je vaak al de muizenpis en weet je dat het daar al mis is¨, aldus onze woordvoerder.

Bezuinigingen oorzaak gebrek aan mankracht

De zegsman vervolgt:¨Deze situatie is al doorgespeeld naar de branche-organisatie, maar wegens een gebrek aan mankracht bij ook de RIVM lopen ze daar eigenlijk constant achter de feiten aan¨. Mogelijk is dit een gevolg van de bezuinigingen welke het kabinet de afgelopen jaren bij het Rijk heeft doorgevoerd.

Youtube RIVM over hoe je ziek kunt worden door dieren (Zoonose).

Waarschuwing

Als u muizen of ratten tegenkomt raak hen dan nooit met uw blote handen aan. Trek altijd handschoenen aan of gebruik een tang om ze te vangen. Was na afloop altijd goed uw handen. Bij voorkeur met desinfecterende middelen. Je kunt zelfs dood gaan door de Ziekte van Weil. Hebt u last van ongedierte?

In een mum van tijd uw ongedierte kwijt

Bel direct 085 – 029 2183