Kinderafdeling Waterlandziekenhuis naar Hoorn

Zoals eerder aangekondigd verhuist met ingang van zondag 4 november de medische zorg voor pasgeboren baby’s en de meerdaagse opname van kinderen van Purmerend naar Hoorn. Dat geldt ook voor de mogelijkheid om te bevallen. De begeleiding vóór, tijdens en na de zwangerschap blijft gewoon mogelijk in Purmerend, zowel op de poli verloskunde als in het Verloskundig centrum Waterland. Verder blijven kinderartsen spreekuren houden in Purmerend, dat geldt ook voor dagbehandelingen voor kinderen.

Door de verhuizing wordt de kwaliteit van zorg voor kinderen verder verbeterd. Zo maakt deze verhuizing het mogelijk om 24 uur per dag, 7 dagen per week een geboortezorgteam (gynaecoloog, kinderarts, anesthesist en OK-team) in huis te hebben. Gynaecoloog Nico Mensing van Charante: “Hierdoor kunnen we nog sneller ingrijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als een kindje met spoed geboren moet worden via een keizersnede.” De verhuizing van deze zorg is ook nodig vanwege een structureel tekort aan bevoegd en bekwaam personeel op de neonatologie en kindergeneeskunde. Dankzij het bundelen van de teams uit Purmerend en Hoorn zijn er voldoende gespecialiseerde medewerkers om de beste geboortezorg te kunnen bieden.

“Het is een hele verandering, zeker voor de mensen in regio Waterland,” zegt Nico Mensing van Charante. “De keuze voor Hoorn heeft meerdere redenen. De geografische ligging speelt een grote rol. Hoorn ligt in het midden tussen Purmerend en Enkhuizen. Zo blijft de reistijd voor zwangeren vanuit zowel het noorden als het zuiden acceptabel.” Het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft een Centrum voor geboortezorg met verschillende moderne faciliteiten. Zoals luxe kraamsuites waar alle medische voorzieningen voor handen zijn en toch zoveel mogelijk een huiselijke situatie is gecreëerd. En als de baby extra zorg nodig heeft, zijn daar couveusesuites waar de moeder (en partner) bij de baby kunnen zijn en blijven slapen. Ook beschikt het centrum over luxe bevalbaden die ondersteuning kunnen bieden bij de bevalling.

Kindergeneeskunde in Purmerend en Hoorn
De afdeling neonatologie (zorg voor pasgeborenen) en de zorg voor kinderen die een nachtje of langer in het ziekenhuis moeten blijven, verhuist vanaf 4 november eveneens naar Hoorn. Kinderarts Karin Massar: “Het merendeel van de kinderen die worden opgenomen, zijn pasgeborenen of jonge baby’s. Met het verhuizen van de bevallingen naar Hoorn, is het daarom logisch dat wij meegaan. De afdeling alleen open houden voor grotere kinderen is niet mogelijk vanwege het geringe aantal patiënten.” De afdeling kindergeneeskunde in Hoorn is nieuw en heeft veel faciliteiten die het verblijf veraangenamen. Alle spreekuren van de kinderartsen en dagbehandelingen voor kinderen blijven gewoon in Purmerend.

Reacties