Voor NL historisch EK voetbal vrouwen in hoofdlijnen

Foto: KNVB.nl

Hieronder voor de voetballiefhebbers in Koggenland e.o. het EK voetbal vrouwen 2017 in hoofdlijnen. Dit EK-toernooi is historisch voor de Nederlandse Oranje Leeuwinnen.

Nederland en Engeland maken meeste indruk

Het kaf is van het koren gescheiden. Donderdag werden de laatste wedstrijden in groep D van het EK voetbal vrouwen gespeeld, waarmee de poulefase van het EK voorbij is. Acht landen zijn weer thuis, acht andere blijven zicht houden op de Europese titel.

Pers in rij voor Oranje, Deense met bijzonder verhaal

Dat de Oranjevrouwen ‘hot’ zijn in Nederland mag duidelijk zijn. Tijdens het persmoment van dinsdag bleek dat eens te meer. Journalisten, cameraploegen, schrijvende pers, fotografen. Of het nu om de fraaie acties van Lieke Martens, de achtergrond van Shanice van de Sanden, het rugnummer van Jackie Groenen of over de blessure van Stefanie van der Gragt gaat, alles willen ze weten.

Engeland volgende horde voor Leeuwinnen

De finale van het EK voetbal vrouwen komt steeds dichterbij voor de Oranje Leeuwinnen. Na de winst van zaterdag op Zweden staat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in de halve finale. Daarin is Engeland de tegenstander. De Britten schaarden zich bij de laatste vier door zondag af te rekenen met Frankrijk.

Grootste gevaar voor de Oranjedefensie is Jodie Taylor, met 5 doelpunten topscorer van het EK

Neemt niet weg dat Nederland nog een appeltje te schillen heeft met Engeland. De laatste keer dat de Oranje Leeuwinnen doordrongen tot de halve finale van een eindronde was in 2009. Ook toen heette de tegenstander Engeland. Nederland knokte zich dankzij een doelpunt van Marlous Pieëte nog terug van een achterstand, maar Jill Scott schoot in de verlenging de finaledroom van de Leeuwinnen in diggelen. Tijd voor revanche dus! Keeper Sari van Veenendaal heeft er zin in!

Topscorer Taylor

Engeland is de nummer vijf van de FIFA-wereldranglijst. Een niet te onderschatten tegenstander dus. Het team is net als de Oranje Leeuwinnen uitstekend op dreef tijdens WEURO 2017. Beide landen overleefden de groepsfase zonder puntenverlies, om vervolgens door te dringen tot de halve finale. Grootste gevaar voor de Oranjedefensie is Jodie Taylor. De spits van Arsenal is momenteel met vijf doelpunten topscorer van het EK.

D-day voor Oranje Leeuwinnen

Het was zaterdag 29 juli D-day voor de Oranje Leeuwinnen. Na de groepsfase zonder kleerscheuren door te zijn gekomen, staat zaterdagavond in Doetinchem de eerste wedstrijd in de knock-outfase op het programma voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Inzet van het duel tegen Zweden is een plek in de halve finale van WEURO 2017.

Frankrijk mazzelt, Zwitserland naar huis

Bijna was het toernooi op donderdag 27 juli één van haar kanshebbers kwijt. Frankrijk, de nummer drie van de wereld, had woensdag op de slotdag in groep C aan een punt genoeg tegen Zwitserland. Nadat Eve Perisset in Breda de doorgebroken Ramona Bachmann had neergelegd en met rood kon vertrekken werd het ineens een lastig karwei. Helemaal toen Ana-Maria Crnogorcevic uit de vrije trap die volgde ook nog eens de 1-0 voor Zwitserland aantekende.

Zweden wordt de tegenstander

De tegenstander in de kwartfinale is op woensdag 26 juli bekend! De Oranje Leeuwinnen spelen zaterdag in Doetinchem (18.00 uur) tegen Zweden. Natuurlijk, een lastige tegenstander. De vrouwen van Zweden zijn traditioneel sterk, hielden Oranje vorig jaar nog weg van de Olympische Spelen en haalden daar zelfs de finale. Maar… Oranje hoeft in elk geval niet tegen Duitsland.

Duitsland is als titelverdediger al jaren dominant in het vrouwenvoetbal. De ploeg stond op de slotdag van de poule nog op de tweede plaats. Dinsdag wonnen zij in Utrecht met 2-0 van Rusland. Twee strafschoppen volstonden om alsnog de poule te winnen. Hierdoor is Denemarken zaterdag (20.45 uur) in Rotterdam de tegenstander.

Bye bye dottirs

Zaterdag 23 juli alweer een verrassing op dit EK. Frankrijk, toch een van de grote toernooifavorieten, had het zaterdag in de Utrechtse Galgenwaard flink te verduren met Oostenrijk. Met moeite sleepten de Françaises er een 1-1 gelijkspel uit, dankzij een snoeiharde kopbal van Amandine Henry vroeg in de tweede helft. De blonde middenvelder staat bekend om haar trefzekere schoten van afstand, maar redde zaterdag met het hoofd een punt voor haar team. Frankrijk en Oostenrijk gaan nu met vier punten en een identiek doelsaldo samen aan kop in groep C.

Italiaanse tranen en een Duitse corner

De tranen vloeiden vrijdagavond 22 juli rijkelijk bij de Italiaanse voetbalsters in het Koning Willem II Stadion. Zelfs met tien speelsters knokten zij tot het einde voor de gelijkmaker tegen Duitsland om uitzicht te houden op de kwartfinale. Met een geweldige redding ranselde de Duitse goalie Almuth Schult een vrije trap uit de kruising. Het contrast kon niet groter omdat juist een blunder van haar Italiaans collega Laura Giuliani had geleid tot de Duitse openingstreffer.

Italië kwam in de eerste helft verrassend sterk terug. Mauro rondde een snelle counter af. In de tweede helft schoot Peter de Duitse vrouwen van elf meter naar de verdiende zege. Italië is als eerste land op het EK uitgeschakeld voor de kwartfinale.

2,2 miljoen kijkers zien zege Oranjevrouwen

Het was donderdag 21 juli weer een prachtige dag voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De Oranjevrouwen wonnen donderdag ook hun tweede poulewedstrijd op het EK. Denemarken werd met 1-0 verslagen en daarover mocht Nederland niet mopperen. Na een sterke eerste helft was het tweede bedrijf duidelijk voor de Deense vrouwen.

Maar gelukkig stond bij Nederland Sari van Veenendaal in de goal. Zij keepte werkelijk een dijk van een wedstrijd. Als een magneet trok zij alle ballen aan en anders wierp ze zich wel voor de voeten van de tegenstanders. Bekijk hier de beelden terug van het heroïsche optreden van Van Veenendaal.

Leeuwinnen denderen door naar kwartfinale.

Aftellen naar België.

Engeland breekt doelpuntenrecord

Record met ‘hattrick hero’

Engeland heeft woensdagavond 20 juli in groep D voor een EK-record gezorgd in de wedstrijd tegen Schotland. De Engelse vrouwen wonnen in de Galgenwaard in Utrecht met 6-0 en behaalden daarmee de hoogste uitslag ooit op een  eindronde. Het oude record van 5-0 was in handen van Noorwegen (tegen Denemarken in 1997), Duitsland (tegen Rusland in 2001) en Zweden (tegen Finland in 2013).

Jodie Taylor scoorde drie keer voor de Engelsen. Het was de eerste keer dit toernooi dat een speler driemaal scoorde en de derde keer in de geschiedenis van het EK. In 1997 was de Franse Angélique Roujas de laatste vrouw die dat presteerde. De andere Engelse goals waren van Ellen White, Jordan Nobbs en Toni Duggan. De Schotse speelster Erin Cuthbert zal zich haar verjaardag anders hebben voorgesteld…

Primeurs en burenconfrontaties

De haka in Tilburg

Tijdens het EK in 2016 konden we dinsdag 19 juli genieten van de IJslandse haka, de oerkreten die de fans van het noordelijke land uiten bij wedstrijden van het nationale team, waarbij ze ook synchroon klappen. De supporters van de vrouwen konden dinsdag natuurlijk niet achterblijven. Dus werd het Willem II-stadion in Tilburg óók het toneel van de indrukwekkende aanmoediging voor de speelsters. Oeh! Oeh! Video

 

 

 

Reacties

article
65106
Voor NL historisch EK voetbal vrouwen in hoofdlijnen
Hieronder voor de voetballiefhebbers in Koggenland e.o. het EK voetbal vrouwen 2017 in hoofdlijnen. Dit
https://koggenland.nieuws.nl/sport/65106/ek-voetbal-vrouwen-hoofdlijnen/
2017-08-02T12:33:21+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/178/2017/08/02134032/Engeland-volgende-horde-voor-Oranje-Leeuwinnen.png
EK Voetbal
Nieuws, Sport