Huize Hortensia tegen de vlakte

Foto: Johan Joost van Daalen
Een paar jaar geleden zijn de bewoners van het Waterweidje in Hensbroek al met snippergroen geconfronteerd. Dat was voor hun zelfs aanleiding om de rijdende rechter in te schakelen. Nu zijn de bewoners van de Bobeldijk en Spierdijk aan de beurt. De familie Swart woont sinds augustus 2018 aan de Noordspierdijkerwet 149 in Spierdijk. De vorige eigenaar van zijn huis woonde al 18 jaar in de veronderstelling dat de 52 vierkante meter grond voor zijn huis hem toebehoorde.

Gemeente Koggenland wijst beroep op verjaring voor snippergroen af

De familie Swart is het niet eens met de argumentatie dat het perceel in zijn geheel rondom afgesloten moet zijn. Er ontbreekt nu 3,5 meter erfafscheiding ter hoogte van de oprit bij de garage. Dit is dan kennelijk reden genoeg om een beroep op verjaring af te wijzen. In de ogen van de familie Swart ronduit onbillijk.
De familie kan nu 10.000 Euro neertellen om de grond alsnog te kunnen bemachtigen. De keuze gaat tussen huren, kopen of slopen. De meter grond die nu voor zijn huis over is gebleven is zelfs te smal om bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden een trap fatsoenlijk en dus veilig tegen zijn huis aan te kunnen zetten, althans zonder een omgevingsvergunning. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de bestrating op de ¨gemeentelijke¨ grond dezelfde bestrating heeft als de oprit voor de garage.

Uit protest heeft de huidige bewoner nu het stuk grond waar het om gaat afgezet door een roodwit lint en een stellage met een demonstratieve tekst om de omgeving hiervan op de hoogte te stellen.