Sagan sprint naar tiende ritzege in Tour, Van Avermaet behoudt gele trui

https://nos.nl/data/image/2018/07/08/485401/320x320.jpg

Peter Sagan heeft de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Slowaakse wereldkampioen was in de lastige finale in Quimper, na een slotkilometer met een stijgingspercentage van 4,8, de sterkste voor Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert.

(later meer)

Chris FroomeHet peloton begon aan de slotkilometer van

Alaphilippe opent het bal

De finale ontbrandde op twaalf kilometer voor het einde met de strijd om respectievelijk drie, twee en één bonificatieseconden bij het bonuspunt.

Alaphilippe, de nummer vijf in het klassement, won de sprint. Ook geletruidrager Van Avermaet mengde zich in het secondenspel en pakte twee seconden op de concurrentie. Alleen op Alaphilippe verloor hij één tel.

De kopgroep van de dag bestond uit acht renners die acht kilometer na de start op avontuur gingen. Tom Skujins en Lilian Calmejane bleven het langst uit de greep van het peloton, maar zij moesten bij het bonuspunt capituleren.

De kopgroep, bestaande uit Sylvain Chavanel, Jasper de Buyst, Tom Skujins, Nicolas Edet, Julien Vermote, Elie Gesbert en Lilian Calmejane, kreeg maximaal vier minuten voorsprong.

Op het eerste beklimminkje van de dag gaf Sylvain Chavanel gas. Hij pakte ook de bergpunten op de tweede en derde helling waarna hij werd bijgehaald door Calmejane, Skujins en Edet.

Op die colletjes moesten de pure sprinters het peloton al laten gaan. Onder anderen Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel reden al voor de finale op meerdere minuten van het peloton.

De vroege inspanningen werden Chavanel richting de vierde van in totaal vijf beklimmingen te veel. Hij zakte weg uit de kopgroep en reed reed al in de staart van het peloton toen de bergtrui ondanks meerdere uren in de aanval aan zijn neus voorbij ging.

De Let Skujins won het sprintje op de laatste côte van de dag, waardoor hij één punt voorsprong op Chavanel heeft en morgen de bolletjestrui mag aantrekken.