Jaar na harde crash wint Skujins weer etappe in Californië

https://nos.nl/data/image/2018/05/16/473050/320x320.jpg

Toms Skujins heeft de derde etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Let van Trek-Segafredo reed op de slotklim weg bij zijn Amerikaanse medevluchter Sean Bennett.

Caleb Ewan eindigde als derde op acht seconden. De Australiër won de sprint van het peloton, vlak voor de Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan.

Skujins is een aanvalslustige renner, een eigenschap die hem ook in 2015 en 2016 een etappezege in de Ronde van Californië opleverde, en is niet bang om risico’s te nemen. Zo vloog hij bij zijn eerste succes in de Amerikaanse rittenkoers twee uit de bocht in de afdaling van Mount Hamilton (een beklimming in de buitencategorie) in jacht op de leiderstrui.

Exact een jaar geleden was Skujins weer in de aanval op Mount Hamilton, maar ging het mis in de afdaling. Hij crashte akelig hard, liep daarna verdwaasd over de weg en ontsnapte ternauwernood aan botsingen met andere renners.

Het lukte hem om weer op de fiets te stappen, waar hij al snel door de ploegleiding weer vanaf werd gehaald. Hij hield schaafwonden, een hersenschudding en een gebroken sleutelbeen aan de klap over.

Desondanks ging hij vandaag opnieuw in de aanval en werd daarvoor beloond met zijn derde ritzege in vier deelnames in Californië. “Vorig liep het overduidelijk niet zoals ik gehoopt had”, zei de optogen winnaar. “Drie uit vier is niet slecht toch? Ik had het vorig jaar niet geloofd als ze hadden verteld dat ik hier weer zou winnen.”

Tolhoek blijft vierde in klassement

Egan Bernal – winnaar van de tweede etappe – blijft de leider in het algemeen klassement. Antwan Tolhoek van Lotto-Jumbo staat vierde, op veertig seconden van de Colombiaan.

De volgende etappe is een tijdrit over 35 kilometer.