Sociaal Progressieve Samenwerking West-Friesland

Vertegenwoordigers deelnemende partijen.
Vertegenwoordigers deelnemende partijen.
Foto: OKEPARTIJ

Een flink aantal partijen vanuit zeven West-Friese gemeenten hebben de krachten gebundeld in de Progressieve samenwerking West-Friesland. Daaruit is het samenwerkingsverband ‘Sociaal Progressief’ ontstaan.

‘Sociaal Progressief’ wil zich inzetten voor een gemeentelijk en regionaal sociaal beleid, waarin de mens centraal staat.

Sociaal hart voor kwetsbaren

Zo op het oog lijkt het dat de deelnemende partijen in Progressieve samenwerking West-Friesland in de basis zeer uiteenlopende belangen vertegenwoordigen. Zij hebben echter een zeer belangrijke gemeenschappelijke en bindende factor met allemaal een sociaal hart. Ook hebben zij oog voor de gevolgen van veel gemeentelijke besluiten. In het bijzonder voor de kwetsbare mensen.

Het samenwerkingsverband Progressieve samenwerking West-Friesland is ontstaan uit de krachtige gemeenschappelijke gedachte dat er veel te weinig aandacht is voor kwetsbare groepen binnen onze samenleving.

Situatie nijpender

“Door de ingrijpende bezuinigingen die de laatste jaren vanuit Den Haag zijn opgelegd wordt de situatie voor steeds meer mensen steeds nijpender”, aldus een van de deelnemers aan het kersverse samenwerkingsverband. “Wij zijn van mening dat wij met elkaar krachtiger kunnen acteren en derhalve meer resultaat zullen behalen.”

Krachtig sociaal beleid

Inmiddels zijn de eerste gezamenlijke bijeenkomsten achter de rug. De deelnemende partijen hebben rechtstreeks vanuit de landelijke politiek, achtergrondinformatie en input ontvangen. Zij zijn met elkaar bezig een krachtig sociaal beleid richting de diverse gemeenten te formuleren.

Regionale regelingen

“Het belang van een samenwerkingsverband zoals wij nu hebben gevormd, zal de komende jaren verder toenemen aangezien wij als afzonderlijke gemeenten steeds meer te maken krijgen met gemeente overschrijdende regionale regelingen. Denk hier aan Werksaam, Milieudienst West-Friesland en het Recreatieschap. De afzonderlijke gemeenteraden hebben over deze regelingen steeds minder te zeggen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Door onze sociale kijk op deze regelingen te bundelen houden we beter zicht op wat zich er afspeelt.“

Omgeving

“Daarnaast zal de nieuw in te voeren Omgevingswet lijden tot de noodzaak voor meer regionale afstemming tussen de afzonderlijke gemeenten. Een dergelijke afstemming kan in onze samenwerking een cruciale rol vervullen tot behoud van natuurwaarden en sociaal cultureel erfgoed in West-Friesland.”

Tijdens de reeds gevoerde overleggen bleek al snel dat er tussen de partijen een bijzonder goede chemie bestaat. Een enthousiasme in het gemeenschappelijk belang, waarin men elkaar versterkt en inspireert om met nieuw elan en energie de uitdagingen van de komende jaren tegemoet te treden.

Samen sociaal sterker, voor heel West-Friesland !

Lijst samenwerkende partijen:

  • SP-Hoorn
  • PWF-Medemblik
  • OK(é) partij –Koggenland
  • SP-Westfriesland-Oost
  • OP-Stede Broec