To close to call voor het Wiv-referendum

Foto: sleepwet-voor-of-tegen.nl/

De voor- en tegenstemmers van het raadgevend referendum lopen bijna gelijk op. Uit een exitpoll van de NOS blijkt dat 49 procent van de kiezers voor is en 48 procent tegen. De foutmarge is 5 procent en het opkomstpercentage 48 procent. Dat betekent dat het referendum geldig is.

De definitieve uitslag van het referendum is niet bindend. Volgens de referendumwet zou het voorstel voor de aftapwet door de regering opnieuw moeten worden overwogen als de opkomst minstens 30 procent is en een meerderheid tegen het voorstel stemt. Die opkomstdrempel is in ieder geval gehaald. Mocht de regering besluiten de wet in te voeren, dan is het doel om deze vanaf 1 mei 2018 in te laten gaan.

Zonder de gemeenteraadsverkiezingen zou het mogelijk spannend zijn geworden of het opkomstpercentage van het referendum zou worden behaald. Dat meldt het ANP. In de 335 gemeenten waar ook de raadsleden werden verkozen, was de opkomst voor het referendum rond de 60 procent. Dat is vergelijkbaar met de opkomst van de raadsverkiezingen daar. Maar in de 45 gemeenten waar geen gemeenteraad werd verkozen en alleen het referendum werd gehouden, was de opkomst aanzienlijk lager.

Hacken en tappen

De wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 zoals de aftapwet of sleepwet officieel heet, is volgens de AIVD nodig om online te speuren naar gevaren voor de democratie, zoals potentiële terroristen of buitenlandse staatshackers.

Organisaties zoals Amnesty International zijn tegen de nieuwe wet omdat het een te grote inbreuk op de privacy zou zijn. Een groep Amsterdamse studenten die ook tegen de wet zijn startte het initiatief ‘sleepwet’. Ze verzamelden 300.000 handtekeningen om het raadgevend referendum van start te laten gaan.