Noordhollandse blauwalg rukt op naar Ursemmerplas

Foto: Wikipedia

URSEM – De provincie Noord-Holland heeft een zwemverbod ingesteld voor de Ursemmerplas in Ursem. In het water is blauwalg aangetroffen.

Balen voor campinggasten in Ursem: “Echt balen dat we niet kunnen zwemmen, zeker nu met het mooie weer.”

In Alkmaar liggen bootjes afgemeerd in een groene drab in de gracht langs de Mient in Alkmaar. In diverse wateren in Noord-Holland is deze blauwalg waargenomen. Ook in Het Twiske en het Lutjestrand aan het Amstelmeer is een provinciaal zwemverbod van kracht.

Blauwalgen

Blauwalgen, blauwwieren, cyanobacteriën of Cyanobacteria zijn een stam binnen het domein van debacteriën. Blauwwieren zijn, net als planten, in staat tot fotosynthese. Volgens de endosymbiontentheorie zijn dechloroplasten in de evolutie ontstaan uit endosymbiotische blauwwieren.

De naam voor deze groep is Cyanobacteria, afgeleid van de blauw-groene kleur cyaan omdat de blauwe kleurstof fycocyanine deze groep kenmerkt. De naam blauwalgen is misleidend omdat de blauwalgen niet tot de ‘echte’ algen, maar tot de bacteriën behoren. De meeste soorten hebben een blauwgroene kleur, maar er zijn er ook met een roodbruine kleur gevormd door de kleurstof fycoërytrine, zoals in de Rode Zee. De kleurstoffen zijn niet zoals bij de planten gebonden aan bladgroenkorrels, maar zitten in de buitenste plasmalagen van de cel.

Als de blauwalgen overlast veroorzaken worden ze vaak “blauwalg” (in het enkelvoud) genoemd.

Bron: Wikipedia

Wat moet ik doen als ik het krijg?

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Bron: Zwemwater.nl