Nieuw OK-complex voor Gemini Ziekenhuis

OK GZ-omgeving.
OK GZ-omgeving.
Foto: MCA

Het betreft een complex van 4 operatiekamers, die op de tweede verdieping aan het huidige complex wordt gebouwd.

De nieuwe OK’s zijn ruim 1,5 jaar oud en gebouwd als een tijdelijke voorziening voor een universitair ziekenhuis.

Het gehele complex is klasse 1 en prestatieniveau1. Dit betekent dat de kamers qua afmetingen en luchtbeheersing alle operaties ‘aankunnen’. Als alles volgens planning loopt (aanschaf, vergunning, bouw) worden de nieuwe OK’s in maart 2016 in gebruik genomen.

Staalconstructie
Het nieuwe OK-complex komt op een staalconstructie buiten het gebouw, aansluitend op de huidige OK-afdeling. De constructie komt op het binnenparkeerterrein (=parkeerterrein medewerkers). De verwachting is dat enkele parkeerplaatsen behouden worden. De huidige OK’s richten we in als opslagruimtes en andere nevenruimtes voor het nieuwe OK-complex. Operatiekamer 5 knappen we minimaal op en houden we als operatiekamer achter de hand voor noodsituaties.

Planning
Na de zomerperiode beginnen we met de voorbereidingen. Aan het einde van dit jaar komen de operatiekamers naar ons ziekenhuis en begint de opbouw. In maart 2016 verwachten wij het complex in gebruik te nemen.

Overleg gemeente
Voor het realiseren van het nieuwe complex is inmiddels overleg gevoerd met de gemeente Den Helder over onder andere het vergunningentraject. De gemeente Den Helder heeft in september 2014 een garantstelling afgegeven van 6 miljoen voor het financieel gezond maken van het Gemini Ziekenhuis. Voor de instandhouding/verbouw van het ziekenhuis is een tweede garantstelling gevraagd aan de gemeente.

Continuïteit
Het Gemini was van plan om de bestaande OK’s gefaseerd aan te passen. Recent werden echter nieuwe richtlijnen bekend gemaakt. De renovatieplannen zijn aan de nieuwe eisen getoetst. We hebben geconstateerd dat ook met renovatie de operatiekamers niet aan deze nieuwe eisen voldoen op de langere termijn. Met het nieuwe OK-complex en de beschikbaarheidsgelden voor de acute verloskunde en spoedeisende zorg is de continuïteit van de ziekenhuiszorg beter gewaarborgd, ook op langere termijn.