Pssst…alleen voor vrouwen

Vrouwen met hoofdpijn en andere problemen.
Vrouwen met hoofdpijn en andere problemen.
Foto: Pixabay.com

Het zou “erbij horen”. Of er rust een taboe op. Toch is er vaker dan gedacht een oplossing of verlichting van dergelijke problemen.

Zo gaat dat ook met incontinentie. Een op de 4 vrouwen boven de 30 jaar heeft er last van.

Veel vrouwen weten niet dat het een medisch probleem is waarvoor oplossingen bestaan.

“Sterker nog, de oplossingen vrij zijn simpel: we kunnen vaak een bandje plaatsen onder de plasbuis. Dat is een ingreep van 20 minuten op de operatiekamer. Vrouwen kunnen dezelfde dag weer naar huis, vertelt gynaecoloog Kirsten Rietveld. “Een andere keer helpen medicijnen goed.”

Comfort

Eigenlijk geldt hetzelfde voor de andere problemen waar alleen vrouwen last van hebben. “Een verzakking is ook zo’n typisch vrouwenprobleem waarvan de impact niet onderschat moet worden. Terwijl de oplossingen tegenwoordig veel comfort bieden”, aldus Rietveld. “Juist daarom verzorgen mijn collega’s van Gynaecologie en ik op 29 juni een voorlichtingsavond van 19.00 tot 21.30 uur in het Westfriesgasthuis. met extra informatie en aandacht voor deze onderwerpen willen we vrouwen goed voorlichten en een steuntje in de rug geven.”

Ruimte voor vragen

Tijdens de voorlichtingsavond worden verschillende onderwerpen door de gynaecologen in korte sessies van 30 minuten behandeld. na elke presentatie is er volop ruimte om vragen te stellen. Kirsten Rietveld bespreekt de mogelijkheden bij verzakkings- en incontinentieproblemen. Jantien Boomgaard en Annemieke Steenman-de Jonge zijn gespecialiseerd in de menstruatieproblemen en sterilisatie. Zij geven meer informatie over mogelijke behandelingen, Joke Klinkert vertelt meer over overgangsklachten, behandelingsmogelijkheden en de risico’s.

Kraampjes

Verder staan er kraampjes van verpleegkundigen van de afdeling Gynaecologie en een incontinentieverpleegkundige. Ook zij zijn er om vragen te beantwoorden en informatie te geven. En er is een fysiotherapeute aanwezig aanwezig die zich bezig houdt met bekkenbodemherapie. Verder kunt u instrumenten en ander materiaal bekijken die met de onderwerpen vn deze avond te maken hebben. Uw partner is ook welkom.

De avond begint om 109.00 uur met koffie en thee en duurt tot ongeveer 21.30 uur. U kunt zich aanmelden via wfg.nl/vrouwenavond of bellen via 0229 25 76 13. Deelname aan de voorlichting is kosteloos. Parkeren in de parkeergarage kost € 2,40, maar op het transferium kunt u gratis parkeren.