Tour 2017: De favorieten voor de bolletjestrui

Foto: Wikipedia

De moeilijkst te voorspellen trui is die witte met rode stippen. Bijna elke ploeg heeft wel een of meerdere potentiële winnaars van de bolletjestrui in de gelederen. Waar de strijd om het geel en groen de voorbije jaren vaak in het voordeel van Chris Froome en Peter Sagan werd beslist, ligt deze competitie veel meer open.

Rafal Majka

Al twee keer was Rafal Majka de bergkoning van de Tour de France. Beide keren ging hij van start als meesterknecht van Alberto Contador, maar toen hij in 2014 en 2016 uitgeschakeld werd voor het geel, kreeg Majka steeds een vrije rol. Het gevolg: ritzeges en bolletjestruien. Dit jaar mag de Pool compleet zijn eigen weg kiezen en gaat hij misschien wel voor een goed klassement. Opvallend is dat hij bijna niet genoemd wordt in de strijd om de podiumplaatsen, terwijl Majka al vier keer top zeven reed in een grote ronde. Zijn vorm is in ieder geval goed. Twee weken geleden won hij nog de Ronde van Slovenië.

Thomas De Gendt

Een ontsteking in de pols gooide zijn voorbereiding voor de Tour de France een beetje in de war. Echter is zo’n blessure geen aanslag op je conditie en Thomas De Gendt liet met een indrukwekkende solozege in Critérium du Dauphiné zien dat zijn benen prima in orde zijn. In 2016 was de Belg al tweede in het bergklassement achter Majka en won hij bovendien op indrukwekkende wijze op de Mont Ventoux. Wil hij de bolletjestrui winnen, dan moet De Gendt wel zijn chocoladeverslaving onder controle zien te houden. „Nu heb ik vier kilo M&M’s mee. Vorig jaar had ik iets minder mee en had ik zelfs nog over. Maar dit jaar zal ik proberen om meer te delen in de bus”, zo bekende hij in gesprek met de Belgische televisie.

Serge Pauwels

Ja, nog een Belg. Pauwels was vorig jaar tweede op de Mont Ventoux achter De Gendt en laat nu al twee jaar op een rij in de Tour de France zien goed omhoog te kunnen. Bovendien is het een van de renners die alleen maar beter lijkt te worden naarmate een grote ronde vordert. En laat nou juist in het laatste deel van de Tour de France de meeste bergtoppen liggen.

De klassementsmannen

Doordat ze zich op de bergetappes wel moeten laten zien, eindigen de toppers in het algemeen klassement ook altijd hoog in de strijd om de bolletjestrui. Noteer dus maar de namen van Chris Froome, Nairo Quintana, Richie Porte en Romain Bardet als outsiders voor het wit met rood. Een nadeel voor hun is wel dat er slechts twee aankomsten bergop zijn, waardoor een groot deel van de punten onderweg door de vluchters zal worden opgepakt.

En verder?

Er zijn altijd renners die hun ambities voor een plek in de top tien al vroeg in duigen zien vallen en zich dan focussen op de bergtrui. George Bennett, Daniel Navarro, Eduardo Sepúlveda, Rigoberto Uran, Andrew Talansky, Pierre Rolland, Gianluca Brambilla, Diego Ulissi en Robert Kiserlovski zouden er zomaar een doel van kunnen maken. Verder kan het geen kwaad om Thomas Voeckler in het oog te houden, de Fransman zal zich ongetwijfeld willen tonen tijdens zijn laatste Tour de France en won de bergtrui vijf jaar geleden al.

Nederlands succes

Robert Gesink gaat aanvallend koersen en aangezien zijn terrein om ten aanval te trekken de bergen zijn, zal hij vermoedelijk ook de nodige punten gaan pakken. Zijn prioriteit ligt bij een ritzege, maar als hij die snel binnenheeft, zou de bergtrui wel eens zijn doel kunnen worden. Overigens won Majka twee keer de bolletjestrui terwijl hij als meesterknecht van Alberto Contador startte. Als je die lijn doortrekt, dan maakt Bauke Mollema dit jaar ook een hele goed kans.

Reacties

article
49678
Tour 2017: De favorieten voor de bolletjestrui
De moeilijkst te voorspellen trui is die witte met rode stippen. Bijna elke ploeg heeft
https://koggenland.nieuws.nl/nieuws/49678/tour-2017-favorieten-bolletjestrui/
2017-06-29T13:00:02+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/178/2017/06/29134530/2017_Tour_de_France_map.png
Tour de France
Nieuws, Sport