Lyme-ziekte expertisecentrum krijgt extra geld

Rode vlekken met kringen zijn aanwijzing Lyme-ziekte.
Rode vlekken met kringen zijn aanwijzing Lyme-ziekte.
Foto:

De zomer staat op het punt te beginnen met de tropische temperaturen die nu onze regio overheersen tot in een code geel situatie. Is niet alleen mooi, natuurlijk heeft dat ook zijn nadelen. Een van die nadelen is de teek door de beruchte Lyme-ziekte, waar wij al eerder in dit medium voor gewaarschuwd hebben.

Reden voor minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de komende vier jaar € 2,5 miljoen beschikbaar te stellen voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het centrum, een samenwerkingsverband van vier partijen, werkt de komende jaren samen om preventie, behandeling en de diagnostiek van de ziekte van Lyme te verbeteren.

Burgerinitiatief van Lymepatiënten

Het centrum is ontstaan vanuit een burgerinitiatief van Lymepatiënten.Lyme-ziekte

Minister Schippers: “Ik heb grote waardering voor deze patiënten. Zij hebben met hun inzet de basis gelegd. Dankzij hen en de partijen uit het veld is dit centrum een feit en daar ben ik blij mee”.

De afgelopen jaren hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Radboudumc hard gewerkt om tot een gezamenlijk beleidsplan voor 2017-2020 te komen.

Lyme-ziekte bestrijding extra financieel ondersteund

Met de toegezegde € 2,5 miljoen worden onder andere projecten gefinancierd, wetenschappelijk onderzoek en algemene kosten voor de ondersteuning van het centrum, communicatie en voorlichting over de Lyme-ziekte.

Bron : Persbericht Ministerie Volksgezond, Welzijn en Sport.