Overheid zaait paniek bij plattelandsverenigingen

Foto: Johan Joost van Daalen

In december 2014 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren die gemeenten oproept actief het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Dit veroorzaakte mogelijk paniek bij plattelandsverenigingen.

Het aannemen van deze motie was van belang. Hiermee wordt erkend dat het oplaten van ballonnen een probleem vormt en een bijdrage levert aan de plastic soep. Het komt natuurlijk voor dat ballonnen onderweg blijven steken in bomen of anderszins in de natuur achterblijven en schade berokkenen aan dieren.

Hoe de regering invulling gaat geven aan “actieve ontmoediging” moet nog blijken. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld via het verlenen van vergunningen bij evenementen bepalen dat bij feestelijkheden of demonstraties geen ballonnen mogen worden opgelaten.

Commotie onder plattelandsverenigingen

Deze aangenomen motie van de Partij voor de Dieren heeft sedertdien mogelijk voor de nodige commotie gezorgd bij plattelandsverenigingen.

Immers heeft het kabinet de afgelopen jaren drastische bezuinigingsmaatregelen getroffen. De bezuinigingen zijn voor 93 procent terecht gekomen bij sportverenigingen.

Soms tot op het randje

Sportverenigingen hebben sedertdien al het mogelijk moeten doen om extra inkomsten te krijgen.

Onder andere door dorpsveilingen te organiseren. Daarvoor is het zaak zoveel mogelijk publiek te trekken door bijvoorbeeld ballonnen op te laten. Immers, ballonnen zijn interessant voor kinderen en met kinderen trek je ook weer volwassenen naar een evenement toe. In het onderhavige geval heeft de evenementenorganisatie in Koggenland nog gekozen voor ballonnen van afbreekbaar materiaal.

Ook in Koggenland

paniek bij plattelandsverenigingenOok in de gemeente Koggenland komt het voor dat vergunningen niet verleend worden voor het oplaten van ballonnen. De gemeente Koggenland is hiervoor ¨gedwongen¨ door landelijk beleid.

Alternatief was geweest als de plaatselijke sportverenigingen extra subsidie hadden kunnen krijgen. Echter is dat nooit een optie geweest. Het minste wat gemeenten kunnen doen is weer soepeler om te gaan met het verstrekken van vergunningen. Niet voor alle verenigingen, wel voor grotere evenementen. Evenementen waar sprake is van meerdere verenigingen en cultuurinstellingen.

Reden voor onderzoek

Hoewel dat weer de natuur minder zou beschermen. Dit is in elk geval reden voor verdergaand onderzoek. Als een enkele evenementsorganisatie hier ruimer mee omgaat dan anderen doen ontstaat in feite rechtsongelijkheid en kan er wildgroei gaan ontstaan. Maken ballonnen van afbreekbaar materiaal dan voldoende verschil uit? Een creatieve vervanging voor ballonnen zouden ook duiven kunnen zijn : Kinderen die duiven de lucht in mogen laten vliegen.