Onenigheid in PvdA over toekomst

Foto: Johan Joost van Daalen

Vorige week tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is de PvdA g-e-n-a-d-e-l-o-o-s afgestraft door de kiezer. De partij van de Sociaal-Democraten is vrijwel helemaal weggevaagd. Belangrijkste aan te wijzen oorzaak is de keuze van 4,5 jaar geleden voor de aartsvijand van de PvdA (VVD).

Het afgelopen weekend is zittend partijvoorzitter Hans Spekman teruggetreden en kon de partij op zoek naar een nieuwe voorzitter. Partijleider en lijsttrekker Lodewijk Asscher kreeg vooralsnog krediet van de Partijraad.

PvdA-kopstukken rolbollend over straat

Nog steeds ligt de hele eigenlijk intern te voeren discussie over de toekomst van de partij op straat.

Als het aan Ronald Plasterk ligt, sluiten de negen resterende PvdA-Kamerleden zich aan bij GroenLinks. Dat schrijft de PvdA’er in een brief die morgen in De Volkskrant verschijnt.

Door samen te gaan met GroenLinks kan volgens Plasterk ‘een brede linkse partij’ ontstaan. Lodewijk Asscher zou zich daarin ondergeschikt moeten maken aan Jesse Klaver. Het liefst ziet Plasterk ook de SP aan boord.

Als de PvdA het advies van Plasterk zou overnemen, zou de gecombineerde GroenLinks-PvdA-fractie in een keer de op een na grootste zijn, na de VVD. Als ook de SP-fractie daaraan toegevoegd zou worden is de voor het gemak de SPD-Groenlinks fractie zelfs de grootste. Als dat nu met spoed doorgevoerd zou worden, is de PvdA-SP-Groenlinks (SPD-Groenlinks) fractie zelfs degene die het voortouw in de formatie van de VVD direct zou kunnen overnemen.

Onenigheid tussen Asscher en Plasterk

Echter, de PvdA die samengaat met GroenLinks en SP om zo samen een sterk links blok te vormen? PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet hier niets in.

Het voorstel werd gisteren gedaan door minister Ronald Plasterk (PvdA). GroenLinks-leider Jesse Klaver zou dan leiding moeten geven aan de gefuseerde club. Ook in Koggenland e.o. zou dit een grote linkse politieke partij tot gevolg hebben. Alleen zouden de betrokken partijen elk zo snel over hun eigen schaduw heen kunnen en willen stappen?