Westfriesgasthuis spoort borstkanker op via 3D-mammografie

Foto: WFG

Het Westfriesgasthuis heeft een nieuwe techniek voor mammografie in gebruik genomen, waarmee driedimensionale röntgenfoto’s van de borst gemaakt worden. Afwijkingen zijn zo beter zichtbaar en kunnen sneller worden opgespoord. Ook is de stralingsdosis minder dan voorheen.

Het nieuwe apparaat werkt met tomosynthese, een techniek waarmee de hele borst in beeld wordt gebracht. Vanuit meerdere hoeken worden foto’s gemaakt van de borst. Een computer verdeelt de beelden vervolgens in dunne plakjes van een millimeter dik zodat je een driedimensionaal beeld krijgt. De arts kan dankzij de gedetailleerde foto’s afwijkingen beter en sneller beoordelen dan bij een reguliere ‘platte’ mammogram. De verschillende structuren zoals vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zijn beter te zien en afwijkingen vallen beter op.

Eerder duidelijkheid

De manier waarop een mammografie wordt gemaakt is met de komst van de nieuwe techniek niet veel veranderd. Om de foto’s te maken moet de borst nog wel tussen twee plexiglasplaten gedrukt worden. “Dat is niet een prettig gevoel, maar wel noodzakelijk om de borst zo goed mogelijk in beeld te krijgen,” vertelt radioloog Steven Wolberink. “Daar staat tegenover dat de stralingsdosis lager is, terwijl het onderzoek even lang duurt.” Maar dat is misschien niet eens het belangrijkste. “We kunnen patiënten nu eerder duidelijkheid geven over de afwijkingen in hun borst, zeker in combinatie met de in het Westfriesgasthuis al aanwezige 3D-echografie.”

Ook bij andere aandoeningen

De nieuwe techniek is niet alleen bruikbaar voor patiënten die een knobbeltje in de borst voelen, maar ook voor patiënten die erfelijk belast zijn of die goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten hebben. De techniek wordt ingezet voor iedereen die voor borstonderzoek wordt doorgestuurd, ook als u onder controle bent na een operatie.