Treinoponthoud bij Castricum

Foto: Johan Joost van Daalen

Haarlem – Dinsdagmiddag was er een aanrijding met een persoon of auto op de Kennemerlijn. Treinoponthoud van een anderhalf uur.

Treinreizigers kregen in de avondspits op station Haarlem dinsdagmiddag te maken met oponthoud.

TreinoponthoudBij binnenkomst van de imposante historische stationshal stond het meteen al op de borden vermeld :

“Uitgeest – Alkmaar. Aanrijding met persoon: Geen treinen. Duurt tot +/- 18:30 uur. Bus i.p.v. trein.”

Veroorzaakte meteen ‘onrust’. Wat zijn de reisalternatieven? Mensen die voor de borden blijven hangen.

De NS had al bussen ingezet op het baanvak tussen Uitgeest en Alkmaar. Natuurlijk want de opgeroepen hulptroepen waren bezig met… Ja, waarmee? Opruimen van blik of de overblijfselen van wat ooit mens was geweest?

Treinoponthoud

Eenmaal in de trein van 17:54 uur roept de conductrice om dat er door de aanrijding een te korte trein was ingezet. Of de mensen zo vriendelijk willen zijn de tassen van de op dat moment schaarse banken te halen. De reizigers stonden tot in de gangpaden en in de halletjes van de sprinter. De trein was mudjevol. Niemand beklaagt zich, is hooguit aan het balen, wat ook begrijpelijk is.

Er tegenover stond de intercity naar Alkmaar van 18:12 uur ook al klaar, maar de meeste reizigers kiezen voor de sprinter.

De sprinter vertrekt volgens schema. In de tussenstations die volgen stappen veel mensen in en uit de trein.

Het gebruikelijke bandje staat wel aan zodra wij uiteindelijk in Uitgeest aankomen. Er wordt omgeroepen dat het de trein betreft die naar Hoorn gaat. De trein blijft langer staan dan gebruikelijk. Een jonge vrouw in de trein belt met iemand aan het thuisfront. Mensen wachten in spanning af. De trein heeft nog steeds niet het gebruikelijke perron bereikt. Naast het station komen een paar touringcars aan.

Persoon voor trein gesprongen

De trein begint na circa 10 minuten voorzichtig te rijden en stopt uiteindelijk op het bedoelde perron.

Ook roept de conductrice nog om dat er nog even gewacht moet worden op een achterop komende trein, omdat daar passagiers in zitten die nog mee willen. “Excuses voor het ongemak”, besluit zij haar mededeling.

Na nog eens 10 minuten vertrekt de trein richting het volgende station Castricum. Hoezo? Er was toch een aanrijding? Al opgelost zeker.

Koggenland Nieuws vraagt de op dat moment passerende conductrice over wat zij eventueel meer weet over de aanrijding.

Bleek dat de aanrijding om 16:30 uur had plaatsgevonden met een persoon. Deze persoon was voor de trein gesprongen. De hulpdiensten waren tot 18:00 uur bezig geweest. Het treinverkeer kwam geleidelijk aan weer op gang, want het ebt altijd nog even wat na.

Na 19 uur ebde het treinoponthoud helemaal weg.