Palmolie – goedkoop en kankerverwekkend

Foto: Koggenland Nieuws

Het gebruik van palmolie heeft wereldwijd een gigantische groei doorgemaakt. Het is een relatief goedkope
vetsoort waar tegelijkertijd kapitalen aan wordt verdiend.

PalmolieKilometers tropisch regenwoud verdwenen

Daar komt bij dat het veel schade toebrengt aan het milieu. T.b.v. plantages worden vele vierkante kilometers tropisch regenwoud gekapt of platgebrand. Vooral in Indonesië is het schering en inslag. Wellicht heeft u gezien of gelezen wat dat platbranden allemaal voor ellende geeft in b.v. Maleisië. Als de wind ongunstig staat krijgt dit land de rook uit Sumatra in de atmosfeer.
Een rook die zonder meer schadelijk is en gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Vooral mensen die al last hebben van hun longen (b.v. COPD-patiënten) zijn hier de dupe van.

Daarnaast wordt er steeds meer tropisch regenwoud opgeofferd, terwijl dit zo hard nodig is als de longen van onze aarde te functioneren. Planten nemen tenslotte CO 2 op en daar hebben we toch al teveel van. Dit kan niet voldoende worden gecompenseerd door het planten van oliepalmen. Het platbranden van de regenwouden op zich veroorzaakt ook al een grote toename van CO 2 in het milieu. Niet alleen wordt het regenwoud vernietigd uit pure geldzucht, ook het leefgebied van o.a. de Orang Oetang wordt steeds beperkter.

Vroeger zag je nauwelijks palmolie in producten, maar tegenwoordig is het echt zoeken naar producten zonder palmolie. Producenten die olie/vet gebruiken voor de productie van hun producten gebruiken op grote schaal de goedkope palmolie. Palmolie wordt gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips, tacochips, soepen,  chocolade, sauzen en koekjes, als grondstof voor de productie van zeep en andere detergenten, biodiesel en als brandstof voor de opwekking van zogeheten groene stroom (huhh… hoezo Groene stroom?).

Als je de etiketten bestudeert van producten waarin olie is verwerkt, zal je zien dat het heel vaak palmolie is.
Ook in zoiets simpels als biscuit wordt vaak palmolie gebruikt.

Palmolie is bewerkt kankerverwekkend

Buiten dit milieuaspect is er nu ook een gevaar voor de gezondheid ontdekt. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) kwam begin april met het bericht dat (bewerkte) palmolie de kankerverwekkende stof 3-MCPD (3-chloor- 1,2-propaandiol) bevat. Vooral jonge kinderen lopen de kans hier teveel van binnen te krijgendoor de consumptie van margarine, sausjes en bakkerswaren (koek e.d.).

Tijdens verhitting van plantaardige oliën en vetten, m.n. palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD.

Het is bekend dat deze nierschade kan veroorzaken. Qua toxiciteit en opname in het lichaam is 3-chloor- 1,2-propaandiol niet alleen kankerverwekkend voor mensen, maar ook voor knaagdieren. De stof is in staat om via het bloed in organen en in de hersenen terecht te komen. De giftigheid van de stof is zeer hoog gebleken bij ratten, hetgeen al snel dodelijke consequenties heeft voor deze dieren.
3- MCPD is een stof die in staat is om mannelijke onvruchtbaarheid bij knaagdieren te veroorzaken, en kan dus  worden gebruikt bij chemische castratie. Het effect op de vruchtbaarheid van jongens/mannen is (nog) niet duidelijk, maar dit lijkt me voldoende om palmolie te vermijden waar mogelijk.

Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen en dit afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er op dat er nog geen harde conclusies kunnen worden getrokken omdat de beschikbare gegevens beperkt zijn.

Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent (!) van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname. Vanaf zeventien jaar oud werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden.
Volgens het RIVM is nader onderzoek nodig naar de inname van 3-MCPD in Nederland.

Schuif kunstboter margarine aan de kant

Al met al weer voldoende redenen om die kunstboter die we margarine noemen aan de kant te schuiven. Roomboter is zo slecht nog niet, maar neem dan wel b.v.k. de biologische. Voor bakken en braden is kokosolie (b.v. de biologische van de Aldi) een goede keuze. Andere, tot voor zover we weten, veilige vetten: geklaarde boter (ghee) en ook de enkelvoudig onverzadigde olijfolie zijn bruikbare opties. Olijfolie kan wel minder sterk  worden verhit dan Kokosolie en ghee. Houd daar rekening mee.

Lees etiketten vooral kritisch

En lees vooral kritisch de etiketten. Je zult je verbazen waarin palmolies allemaal blijkt te zitten. Binnen de EU is  Nederland de grootste importeur, dus zo gek is het niet dart je palmolie overal in aantreft.

Keuze tussen roomboter, margarine en kokosolie?
Zie: http://jessevandervelde.com/margarine-slecht- en-lijkt- het-op- plastic/

AlfytalAlf Knutzen, orthomoleculair voedingsdeskundige