Eindelijk Lente

Foto: Theo Annes

Aartswoud – Vanmiddag gingen om kwart voor twee de staldeuren van het Rundveemuseum open en gingen de koeien weer de wei in.

WeidegangElk jaar weer een lust voor het oog.

De meeste koeien zijn kennelijk zo blij weer het verse, groene gras te kunnen proeven dat ze met grote sprongen het weiland in rennen.

Daarbij gevolgd door hun kalfjes, die braaf achter moeder en haar melk aanrennen.

Rundveemuseum Aartswoud

De Stichting Rundveemuseum Aat Grootes heeft in het Westfriese dorp Aartswoud een rundveemuseum opgezet. Een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Hollandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed. Een museum met een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijden.

Een museum dat gerund wordt door tien mensen met een verstandelijke beperking, die door dat werk een zo gewoon mogelijk maatschappelijk bestaan zullen leiden. Een museum tenslotte dat samen met de gerenoveerde stolpboerderij van Aat Grootes nog altijd de geest ademt van het eind van de negentiende eeuw.

In het museum wordt voorlichting gegeven over de oorspronkelijke koeienrassen. Er staan onder andere rode en zwarte lakenvelders, de zwarte Blaerkop, een Witrik, een zwartbonte Fries. De historie van de stolpboerderij en niet te vergeten de figuur Aat Grootes komen uitgebreid aan bod in het museum.

Na een voorbereidingsperiode van 7 jaar is in maart 2012 gestart met de bouw van het museum. De bouw werd in het najaar van 2012 afgerond en op 26 april 2013 is het museum onder grote belangstelling feestelijk geopend. Een prachtig moment voor iedereen die zich heeft ingezet voor het eerste ‘Levende’ museum van Nederland.

Oprichter Aat Grootes

Het Rundveemuseum dankt zijn naam aan Aat Grootes, de vroegere eigenaar en bewoner van de boerderij. Met zijn vrouw Alie en hun kinderen Piet, Marijke en Gré heeft hij er gewoond en gewerkt tot zijn dood in 1998.

Hij was een karakteristieke man die hield van het plattelandsleven in Aartswoud. In de zomer herkenbaar aan zijn overall en met een rode zakdoek op zijn hoofd. In de zomer molk hij zijn 20 koeien in het land. In de winter stonden de koeien op stal in de stolpboerderij.

Verre reizen waren niet aan Aat Grootes besteed. Zijn leven speelde zich af in en om het dorp Aartswoud. De vele verhalen en anekdotes die over hem zijn opgetekend geven u in het Rundveemuseum een beeld van het plattelandsleven in de twintigste eeuw.

Bron : Website Rundveemuseum.