Asscher: verplicht scholing voor alle werkenden

Foto: Loyalist.nl

Het roer op de arbeidsmarkt moet radicaal om. Alle werkenden, vast en flexibel, moeten een individueel mobiliteitsbudget krijgen. Dit mobiliteitsbudget moet het collectieve stelsel vervangen waarbij alleen vaste werknemers rechten opbouwen voor ontslagvergoeding en scholing. Hiervoor pleit de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) in het FD.

De BZW vertegenwoordigt 2000 werkgevers. Deze achterban constateert dat veel vaste én flexibele werknemers verstoken blijven van opleidingen. Het personeel is hierdoor onvoldoende flexibel op de arbeidsmarkt. Vandaar dat de organisatie werknemers wil verplichten om meer te investeren in hun vakmanschap en inzetbaarheid.

Het voorstel komt voort uit onvrede over het rigide ontslagrecht. Oudere werknemers houden krampachtig vast aan hun functie uit angst om verworven rechten te verspelen. Zij gaan pas omscholen bij ontslag. Daarnaast voelen werkgevers alleen een prikkel om te investeren in scholing van hun vaste personeel. Zo groeit het aantal zzp’ers en flexwerkers zonder uitzicht op zekerheid.

De huidige opleidings- en ontwikkelfondsen (O&O-fondsen) moeten vervangen worden door een systeem met scholingsrechten en -plichten voor iedereen. Dat stelt minister Asscher van Sociale zaken.

Lodewijk AsscherDe minister wil dat alle werkenden in Nederland zich eenvoudiger en vaker kunnen bij- en omscholen. Dit geldt dus niet alleen voor werknemers – vast en flexibel – maar ook voor zzp’ers. Dit is volgens hem van belang omdat de arbeidsmarkt door robotisering en internationalisering razendsnel verandert. Het nieuwe systeem moet worden betaald via een algemene scholingspremie. De minister doet onderzoek naar de mogelijkheden van zo’n premie.

APK Keuring

Voor de langere termijn ziet Asscher ook een algemeen geaccepteerde periodieke keuring voor zich voor alle werkenden. Middels deze ‘APK voor werkenden’ kunnen mensen checken hoe hun loopbaan ervoor staat en welke acties zij moeten ondernemen om kansrijk te worden of te blijven op de arbeidsmarkt.