Klok verzetten op 26 en 27 maart

Klok-vooruit_31-3.Klok vooruit op 31 maart.
Klok-vooruit_31-3.Klok vooruit op 31 maart.
Foto: Facebook

Elk half jaar wordt de klok een uur vooruit of een uur achteruit gezet. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in het najaar gaat de klok achteruit.

Dit is ooit bedacht om energie te besparen, maar tegenwoordig achterhaald. De verschillende tijdzones vangen het probleem al grotendeels op, in grote landen als de Verenigde Staten, Rusland en China. De zomer- en wintertijd geeft nadelen in de landbouw en veeteelt, maar ook mensen hebben moeite met de steeds veranderende tijd.

Ezelsbruggetjes in het voorjaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit. Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.

Geschiedenis

De eerste persoon die de instelling van de zomer- en wintertijd voorstelde was de Engelsman William Willet in 1907. Pas in de Eerste Wereldoorlog maakte men voor het eerst gebruik van de Zomertijd, het eerst door de Duitsers, in 1916. Toen in de Verenigde Staten verschillende tijdzones in gebruik werden genomen werd de zomertijd officieel voor de rest van de Eerste wereldoorlog. Tot in de Tweede Wereldoorlog werd er gebruik van gemaakt.
In Nederland werd de zomertijd in 1977 weer opnieuw ingevoerd.Redenen

  • In de zomer wordt het zo vroeg licht, dat er veel daglicht verloren gaat. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht en wordt er meer gebruik van het licht gemaakt.
  • In Nederland noemt men het de Zomertijd, de internationale naam is Daylight Saving Time (DST).
  • Minder energieverbruik, omdat men gebruik maakt van het daglicht.

Kritiek

  • In de landbouw en veeteelt is de zomer- en wintertijd een nadeel. Want planten en dieren hebben hun eigen biologische ritme. De koeien kunnen niet ineens een uur eerder melk geven. De planten gaan op de zonnetijd af, niet op de zomertijd. De landbouwers moeten hiermee rekening houden.
  • Elk jaar moet de mens twee keer omschakelen en zijn ritme aanpassen.
  • Er wordt getwijfeld aan de besparingen met energie.

Wereld

In de wereld zijn er 70 landen die de zomer- en wintertijd hanteren. De zomertijd is alleen van nut tussen de keerkringen en de poolcirkels. Want de lengte van de tropendagen variëren niet genoeg en de beide polen kennen geen nacht. In bijvoorbeeld Australië gaat de klok met de zomertijd een uur achteruit, waardoor het verschil met Nederland ineens twee uur extra is.

Echte tijd

De wintertijd is de echte tijd, in het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet. In het najaar wordt de klok een uur achteruit gezet, zodat de normale tijd weer gebruikt wordt. De zomertijd duurt 7 maanden en de wintertijd 5 maanden.

Zomertijd

In het voorjaar begint de zomertijd, de klok gaat dan een uur vooruit. De zomertijd wordt niet altijd op dezelfde datum ingevoerd. Wel gebeurt het altijd in een weekend, op de nacht van zaterdag op zondag. De Zomertijd begint altijd op de laatste zondag van Maart. Om 02.00 uur (wintertijd) gaat de klok naar 03.00 uur (zomertijd).

Wintertijd

In het najaar begint de wintertijd, de klok gaat dan een uur achteruit. De Wintertijd begint altijd op de laatste zondag van Oktober. Om 03.00 uur (zomertijd) gaat de klok naar 02.00 uur (wintertijd).

Ezelsbruggetjes

  • In het voorjaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit.
  • Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.

Bron: http://wetenschap.infonu.nl/